Trådløst bredbånd VS fiber

Trådløst bredbånd vs Fiber - Hvem er best?

Nå som man kan få fiberhastigheter over 5G nettet begynner nordmenn å vurdere trådløst bredbånd over fiber, men hva er best når det gjelder fiber eller trådløst bredbånd?

Del denne guiden

Hvorfor burde man velge trådløst bredbånd over fiber?

Trådløst bredbånd har virkelig tatt av i popularitet den siste tiden i Norge. Det er nok ikke rart. Skal du installere fibernett krever det graving å flere titusener i installasjonskostnader.

Har eiendommen din allerede lagt inn fiberkabler slipper du unna, men det finnes mange i Norge som ikke har denne luksusen.

Med Trådløst bredbånd får du tilgang på 5G hastigheter via mobilnettet. Det betyr at du kobler deg til satelitter å får direkte tilgang på nett via dekning, og ikke kabler som med fiber.

Hjemme bruker vi fiber, på hytta bruker vi trådløst bredbånd. Men i realiteten funker trådløst bredbånd også like bra hjemme. Selv om vi har full pott på hastighet hos Telia har vi aldri bruk for mer en 1000 mbit/s i hastighet.

Fordeler og ulemper når du velger trådløst bredbånd:

Fordeler

  • Ingen dyre grave kostnader
  • Enkelt å starte opp
  • Fiber hastigheter uten fiberkabler
  • Alt i alt, mer lettvint en fiber.
  • Perfekt for hytta.

Ulemper

  • Hastigheten kan bli tregere ettersom flere kunder kommer på samme nett.
  • 50% av alle tilbydere har bindingstid på 12 måneder.
  • Du må betale ekstra for leie av ruter og antenne.
  • Dårlig vær kan påvirke hastigheten på trådløst bredbånd

Hastighet: Trådløst bredbånd eller fiber, hvem er raskest?

Fiberkabler vil alltid være mer robuste og mer stabilt en tilkobling på mobilnettet. Dersom det er dårlig vær, eller om trafikken på nettet er høyt vil du oppleve tregheter i hastigheten dersom du har trådløst bredbånd.

Fiberkabler er derimot koblet fra din eiendom direkte inn til sentralen. På fibernett kan du regne med ekstreme hastigheter opptil 1000 mbits i nedlastning og opplastning.

Må trådløst bredbånd kan du foreløpig regne med maks hastigheter på opptil 500 mbits over 5G nettet. Har du ikke 5G? Da må du regne med lavere hastigheter.

Fibernett vil være det mest stabile å robuste nettet du kan få, men trådløst bredbånd tilbyr deg de samme godene som ekstrem hastighet til en brøkdel av oppstartsprisen.

Pris: Er det fiber eller trådløst bredbånd som er billigst?

For å dra frem et eksempel bruker vi Norges største bredbånd, mobil og deknings leverandør, Telenor

Hvis du skal bestille fiber eller trådløst bredbånd hos Telenor ville prisen sett slikt ut, vi viser frem den største pakken på fiber og trådløst bredbånd:

Produkt

Pris

Hastighet

Annet

Fibernett

1299 kr/mnd

1 000 Mbits

Graving for kabler kan koste deg over 30 000 kroner.

Trådløst bredbånd

1249 kr/mnd

500 Mbits

Antenne 1999,- inkludert montering.

Den korte versjonen er at fiber og trådløst bredbånd i dette eksemplet ikke hadde stor prisforskjell. Den største prisforskjellen ligger i oppstartsfasen.

Hvis du ikke har fiberkabler lagt inn til eiendommen vil fiber være et mye dyrere valg en trådløst bredbånd, men hvis du har fiber kabler lagt inn vil det lønne seg å velge fiber fordi det koster nesten like mye og du får et mer robust nett.

Prøver du å finne et godt tilbud på trådløst bredbånd? Sjekk ut beste trådløst bredbånd og billig trådløst bredbånd

For de som er ekstra nysjerrig

For dem som er ekstra nysgjerrig på hva forskjellen på 5G og fibernett er har vi laget en liten tabell du kan se på:

Funksjon5GFibernett
TeknologiBruker radiobølger til å sende og motta dataSender data ved hjelp av lys gjennom fiberkabler
HastighetMaks på trådløst bredbånd er 1000/1000 Mbps ned og opp.Maks som tilbys på fibernett i Norge er 1000/1000 Mbps ned og opplastning.
Deknings avstandNoen hundre meter for hver celle/stasjonOpptil 70 kilometer på noen fiberkabler med spesielle mottakere
InstallasjonskostnadLavere kostnad og raskere oppstart for kundenHøyere kostnad og tid for installasjon og utstyr for kunde
DriftskostnadBetydelig lavere enn fibernettBetydelig høyere enn 5G
ResponstidLavere forsinkelse sammenlignet med 4G, men ikke så lav som fibernettGir mye lavere responstid

Fiber betyr nødvendigvis ikke full hastighet

Selv om du bestiller en fiber kobling med 1000 mbits i nedlastning og opplastning betyr det ikke alltid at det er det du får.

Sjekk om du får den hastigheten du betaler for: Prøv vår hastighetstest på bredbånd.

Det er litt det samme som trådløst bredbånd, dersom du bestiller 500 mbits må du regne med avvik dersom flere kunder er tilkoblet samme basestasjon.

Selv Telenor sier at du kan regne med 80 til 94% av 1000 Mbps, og 80 til 88% av 1000 Mbps på opplastning. Se illustasjonen under hentet fra Telenor.

Konklusjon: Når skal du velge fiber, og når skal man velge trådløst bredbånd?

Fiber: Hvis du bor i en eiendom som allerede har fiberkabler lagt inn fra sentral til boligen burde man velge fiber. Grunnen til dette er fordi du slipper installasjonskostnader og grave kostnader.

Trådløst bredbånd: Bor du vanskelig til å vet at montering av fiber koster overkant av 30 000 kroner? Da er trådløst bredbånd lurt. Du får samme gode surfe hastigheter som fiber tilbyr deg, men til en mye lavere installasjonskostnad. 

I denne artikkelen

Sammenlign trådløst bredbånd fra flere leverandører

Sammenlign tilbud på trådløst bredbånd fra ledende leverandører i Norge for å finne det riktige tilbudet for deg.

Allente

Brdy

NextGenTel

best-mobildekning-2020-telenor

Telenor

best-mobildekning-2020-telia

Telia

Du kan også sammenligne trådløst bredbånd fra mindre regionale leverandører. Under finner du en liste over regionale leverandører av trådløst bredbånd:

Få uforplikende tilbud på bredbånd & fiber

5/5

" Tidsbesvarende og bra! "

Fyll ut skjemaet så blir du kontaktet av en bredbåndsleverandør med et uforplikende tilbud. Tjenesten leveres fra Fornye.no og er helt gratis.

Fyll ut skjemaet så blir du kontaktet av en bredbåndsleverandør med et uforplikende tilbud. La leverandørene jobbe for deg! Du får svar innen 2 til 3 virkedager

5/5

" Tidsbesvarende og bra! "

Vi ønsket å få tilbud på fibernett og mobilt bredbånd som vi bruker på hytta, etter at vi brukte Fornye.no ble vi kontaktet av 2 leverandører med bedre priser en de hadde på sidene sine. Tommel opp!

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern