Billigste refinansering: Ung med gjeld i 2023

Billigste refinansering: Ung med gjeld i 2024

Billigste refinansiering
Leo Lunde
Publisert oktober 21, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Mange unge i dag sliter med å betale tilbake gjelden sin. Enten det er snakk om lån til studier med høye renter utenfor Lånekassen, bil, bolig eller forbruk, kan det være vanskelig å holde oversikt over alle regningene og rentene som hoper seg opp. Under pandemien hadde unge en alvorlig økning i antallet betalingsanmerkninger, ifølge NRK, og aldersgruppen 18 – 24 år stod alene for utrolige 571 millioner kroner i inkassogjeld. Hvis du kjenner deg igjen i denne situasjonen, kan det være lurt å vurdere refinansiering.

Refinansiering betyr at du samler all gjelden din i ett lån, som ofte har lavere rente og bedre betingelser enn de gamle lånene. I denne artikkelen skal vi forklare alt du trenger å vite om refinansiering, hvordan du kan spare penger og få bedre økonomisk kontroll. 

Den mest effektive måten til billig refinansiering

Fornye.no har hjulpet over 6.000 kunder med og velge en ny refinansierings avtale – Hvis du skal refinansiere forbruksgjeld vil en lånemegler være den beste måten du kan finne en billig refinansierings lån på. Skal du refinansiere boliglånet? Snakk først med banken din om nye og bedre vilkår – Hvis du ikke får lavere rente kan du også bruke en lånemegler som kontakter banker på dine vegne.

Listen under viser lånemeglere med lavest rente på refinansiering pr. tirsdag, mai 2024

Bank/Lånemegler

Etableringsgebyr

Rente

Fordel

Uno Finans

0 - 950 kr

Fra 5,00%

Norges laveste rente. Opptil 600.000 kr

Zensum

0 - 950 kr

Fra 5,25%

Norges mest fornøyde kunder på refinansiering

Axo Finans

0 - 950 kr

Fra 5,00%

Gir deg svar samme dag og har veldig god rente

Okida

0 - 950 kr

Fra 3,21%

Mest populær blant dem som refinansierer boliglån

Vi skal blant annet se på:

 • Hvilke typer gjeld du kan refinansere (og hva du ikke bør refinansere)
 • Fordeler og ulemper, og hvordan du kan regne ut om det lønner seg for deg
 • Hvordan du finner billigste refinansering, og hva du bør være oppmerksom på når du søker
 • Hvilke krav som stilles for å få refinansering
 • Hvordan du søker og sammenligner for å finne billigst refinansering
 • Hva du bør gjøre etterpå
 • Alternativer til refinansering for deg som er ung og har mye gjeld

Refinansiering kan være en smart måte å redusere gjeldsbyrden din på, men det krever også at du er bevisst på din egen økonomi og tar ansvar for valgene dine. Les videre for å lære mer om hvordan du kan bruke refinansiering til din fordel.

Hva er refinansiering?

Refinansiering er kort sagt et lån som samler flere andre smålån. Det betyr lavere rente og mindre stress i hverdagen, spesielt om du har flere typer gjeld å forholde deg til. For deg som ung kan refinansiering være en genistrek om du har ubetalt kredittkortgjeld, forbrukslån og saker og ting på avbetaling. 

Det krever imidlertid at du undersøker litt selv – om du hopper på det første tilbudet du får er sjansen nemlig liten for at du får billigste refinansering. Ved å refinansiere disse lånene, kan man spare mye penger i renter og gebyrer over tid.

Dette kan du refinansiere

Du kan refinansere de fleste typer gjeld, men et slikt lån gjør størst nytte for seg om du samler dyr gjeld. Da snakker vi forbrukslån uten sikkerhet, kredittkortgjeld osv. 

Refinansere forbrukslån

Et forbrukslån uten sikkerhet er ofte forlokkende for mange. Som ung voksen er det lett å gå i lånefella, f.eks. om man skal på drømmeferien med vennegjengen, eller har levd litt for lenge på nudler og Grandiosa, og sårt trenger penger for å føle seg litt normal igjen etter en lang studieperiode. 

Fordelen med forbrukslån er at man kan bruke pengene til hva man vil, og at man får raskt svar på søknaden. I mange tilfeller trenger du heller ikke å stille med sikkerhet, men dette kan også være en ulempe: det gjør det kanskje litt for enkelt å søke. Rentene er dessuten høye, og ofte på over 10 prosent. Det gjør lånet dyrt over tid. 

Refinansere kredittkortgjeld

Kredittkortgjeld er også en form for usikret gjeld. Mange unge søker om kredittkort som sitt første lån, fordi det ofte er enklere å få innvilget. Bruker du det riktig kan det ha mange fordeler, bonuser og rabatter, men har gjelden hopet seg opp, er refinansering midt i blinken. 

Den store ulempen med kredittkort er nemlig den skyhøye renta, som ofte er på over 20 prosent. 

Refinansiere billån

Har du nettopp fått deg din første bil? Da sitter du trolig på et billån. Problemet er at mange bilforhandlere benytter denne muligheten til å selge inn dyre lån. I verste fall kan billånet ha like høye renter som et forbrukslån, og det er bokstavelig talt som å kaste penger ut av bilvinduet. 

Derfor kan du spare mye på å refinansere billånet. Det aller beste er om du kan bake billånet inn i et eksisterende boliglån, siden disse har mye lavere rente. Les mer om refinansiering av billån.

Refinansiere boliglån

Den mest populære måten du kan refinansiere på er refinansiering av boliglån, i praksis betyr dette at du flytter boliglånet fra nåværende bank til en ny bank som gir deg lavere rente. Dersom du har fastrentelån kan du ikke refinansiere.

Kan jeg refinansere studielån?

Mange lurer på om de kan få en gunstigere rente ved å refinansere store studielån. Svaret på det er et klart nei. Du bør aldri refinansere et studielån, fordi lånekassen har markedets desidert beste rente. Ingen private banker kan matche dette, og dermed ville du endt opp med et dyrere lån hvis du refinanserer studielån. 

Som du ser, finnes det ulike typer gjeld som har forskjellige fordeler og ulemper om du refinanserer. Men i det store og det hele kan vi altså si at refinansering gjør godt for lommeboka, spesielt om du har dyr smågjeld. 

Fordeler og ulemper med refinansering

Det er helt klart flere fordeler enn ulemper ved å refinansere gjelden din. 

 • Du får færre gebyrer hver måned. 
 • Du trenger bare å forholde deg til én faktura og reduserer antall kreditorer. 
 • Du får bedre oversikt over økonomien. 
 • Du får mest sannsynlig en lavere rente totalt sett, som kan spare deg for tusenlapper hvert år.

Men det finnes såklart også ulemper ved å refinansere: 

 • Det kan hende refinanseringslånet kommer med etableringsgebyr og termingebyrer. For at vinninga ikke skal gå opp i spinninga, er det viktig at du sammenligner flere lån, slik at du får billigst refinansiering. 
 • Du risikerer å forlenge nedbetalingstiden, som totalt sett kan føre til at du betaler mer i renter over tid, selv om prosenten er lavere. Igjen: det er ut rolig viktig å sammenligne lån fra ulike banker for å finne det beste refinanseringslånet for deg.

Slik finner du billigst refinansering

Markedet er overfylt med banker som kniver om refinanseringskundene. Det betyr gode tilbud for deg, men også en mer uoversiktelig situasjon der du risikerer å få flere dårlige tilbud. For å finne billig refinansiering, er du nødt til å vite hva du skal se etter når du sammenligner ulike banker og långivere.

Sjekk også ut: Beste refinansiering testen

Kartlegg gjelden din

Det første du bør gjøre er å finne ut hvor mye du skylder på dine eksisterende lån, og hva slags rente og vilkår du har på dem. Dette kan du gjøre ved å logge inn på nettbanken din, eller kontakte långiverne direkte. Når du har oversiken i boks, kan du begynne å søke etter refinansiering hos ulike banker og låneformidlere. 

Forstå rentene

Når du sammenligner tilbudene, bør du se på mer enn bare rentene. Den er selvfølgelig viktig, men den forteller ikke hele sannheten om hvor mye lånet koster deg. Mange blir nemlig forvirret når de ser både “nominell rente” og “effektiv rente”. Hva er forskjellen? 

Kort forklart er nominell rente bare rentene, uten alle gebyrene og kostnadene som følger med lånet. 

Derfor er det den effektive renten du bør se på. Den inkluderer alle gebyrer og kostnader knyttet til lånet. Den effektive renten gir deg et mye bedre bilde av den totale prisen på lånet.

Lånebeløp

Du bør også se på lånebeløpet, løpetiden, vilkårene og eventuelle ekstra fordeler som følger med lånet. Lånebeløpet bør være nok til å dekke alle dine eksisterende lån. 

Samtidig finnes det tilbud om refinansering som også gir deg litt ekstra til eget forbruk. Om du får dette innvilget betaler banken ned gjelden din og resten får du på konto. Dermed får du også et forbrukslån til en lavere rente enn tidligere, men samtidig er det viktig at du vurderer om det er lurt å påta seg mer gjeld. 

Løpetiden

Løpetiden bør være så kort som mulig, slik at du betaler ned lånet raskt og sparer renter. Vilkårene bør være fleksible, slik at du kan innfri lånet helt eller delvis når som helst uten ekstra kostnader. Samtidig er det viktig at du velger en nedbetalingstid som passer din økonomi. Refinanseringslån hjelper jo ikke om du ikke har råd til å betale hver måned. 

Hva er forskjellen mellom bankene?

Konkurransen er sylskarp i det norske bankmarkedet. Det har ført til konkurransedyktige tilbud fra mange banker, men det er fortsatt mye som skiller klinten fra hveten. 

Mens noen byr på lavere renter, har andre raskere behandlingstid og stiller kanskje ikke fullt så strenge krav til deg som søker. Andre banker har gode rabattordninger om du samler tjenester der, som for eksempel forsikringer. 

Alt dette må du ta med i beregningen når du skal velge bank – og husk at det ikke er noe i veien for å ha flere banker og tjenester hos ulike tilbydere, hvis det lønner seg økonomisk for deg. Én ting er i alle fall sikkert: det er mye penger å spare på å velge rett refinanseringslån. Rentene spenner nemlig fra litt over 3 prosent, til godt over 10 prosent, avhengig av hva du skal refinansere og hvilken bank du velger.

Sammenlign flere banker

Det er lurt å søke hos flere aktører, slik at du kan sammenligne tilbudene og velge det beste. Vi skal se nærmere på to av de viktigste aktørene som sammenligner billig refinansering for deg ved å søke hos mange banker samtidig. 

Uno Finans

Uno Finans er en lånemegler i Norge som har spesialisert seg på forbrukslån og refinansiering siden oppstarten i 2018. I stedet for at du som lånesøker kontakter en enkelt bank, sender Uno Finans søknaden din til flere banker for å sikre at du får det mest konkurransedyktige lånetilbudet. 

Dette gir bankene en mulighet til å konkurrere, og betyr ofte bedre rentebetingelser for låntakeren. Med fokus på å tilby refinansiering av usikret gjeld opptil 600 000 kroner, er Uno Finans et populært valg for de som ønsker å samle eksisterende forbrukslån, kredittkortgjeld eller smålån under en enkel og ofte rimeligere avtale.

1) Uno Finans (Uten sikkerhet)

Uno Finans

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 10,72%

Lånebeløp:

10 000 til 600 000 kr

Nedbetalingstid:

1 - 15 år

Aldersgrense:

20 år

Inntektskrav:

120 000 kroner

Info om Uno Finans

Uno Finans (Eid av Uno Finans AS) er en lånemegler som tilbyr refinansiering både med og uten sikkerhet. Dyktige rådgivere, lav rente og lav etableringsgebyr gjør Uno Finans til en favoritt.

Hvorfor velge Uno Finans?

Zensum

Zensum er en ledende aktør innen lånemegling som har formidlet lån siden 2013. Med en sterk tilstedeværelse i både Norge og Sverige har de hjulpet over 700 000 personer med å sammenligne og finne de beste lånevilkårene. Målet deres er å sørge for at kunder unngår dårlige lån, og dette oppnås gjennom nøye utvalgte långivere og en service som er både gratis og uforpliktende.

For dem som ønsker å refinansiere kredittkortgjeld eller smålån, tilbyr Zensum en enkel søknadsprosess. Etter innsending vil kundene motta lånetilbud fra Zensum sine samarbeidspartnere, og de kan deretter sammenligne for å finne det mest gunstige tilbudet. For å søke om refinansiering gjennom Zensum, må lånsøkere være minst 25 år, ha en fast inntekt på minst 200 000 kr før skatt, ha bodd på en folkeregistrert adresse i minst ett år og ha ingen registrerte inkassosaker.

2) Zensum

Zensum

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 9,71%

Lånebeløp:

20 000 til 600 000 kr

Nedbetalingstid:

1 - 15 år

Aldersgrense:

18 år

Inntektskrav:

120 000 kroner

Info om Zensum

Zensum startet opp som låneagent i 2016 og har siden den gang formidlet forbrukslån og refinansiering på vegne av deres samrbeidsbanker. De lover og behandle søknaden din samme dag som du søker og kan dokumentere over 5.000 positive omtaler på Trustpilot.

Hvorfor velge Zensum?

Hvor ofte kan jeg refinansere?

I Norge er det ingen faste regler for hvor ofte man kan refinansiere gjeld. Om du oppfyller kravene kan du i prinsippet refinansiere gjeld så ofte du vil, men det er ikke alltid smart å gjøre det. Å refinansere gjeld handler om å redusere utgiftene dine, og å ta opp et lån kan medføre gebyrer av ymse slag, som ender opp med å spise opp deler av besparelsen. 

Krav for å få billig refinansering

Når du skal låne til refinansering stiller bankene alltid krav til deg som søker. Disse varierer selvsagt fra bank til bank, men er er noen typiske krav du kan forvente deg. 

Inntekt

Det første banken vil se på når du søker om refinansiering er inntekten din. Banken vil vite hvor mye du tjener i måneden, og om du har en fast eller variabel inntekt. Jo høyere og mer stabil inntekt du har, jo lettere er det å få refinansiering. Banken vil også vurdere om du har andre inntektskilder, som for eksempel leieinntekter, pensjon, trygd, etc.

Egenkapital

Egenkapital er verdien av det du eier minus det du skylder. Det kan være bolig, bil, aksjer, sparepenger, etc. Egenkapital er viktig fordi det viser at du har noe å stille som sikkerhet for lånet ditt. Jo mer egenkapital du har, jo lavere rente kan du få på refinansieringen din. Banken vil som regel kreve at du har minst 15% egenkapital i boligen din hvis du skal refinansiere boliglånet ditt.

Sikkerhet

Sikkerhet er det du stiller som garanti for at du betaler tilbake lånet ditt. Det kan være bolig, bil, båt, etc. Sikkerhet er viktig fordi det reduserer risikoen for banken hvis du ikke klarer å betjene lånet ditt. Jo mer sikkerhet du har, jo større sjanse har du for å få innvilget refinansiering. Samtidig finnes det mange refinanseringslån uten sikkerhet, som passer perfekt for deg som ikke eier egen bolig eller bil, men samtidig har mye dyr smågjeld. 

Betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkninger er negative registreringer på deg som skyldner. Det betyr at du ikke har gjort opp for deg i tide.  Det kan være, inkassosaker, betalingsutsettelser, etc. Betalingsanmerkninger er uheldig fordi det viser at du har hatt problemer med å betale regningene dine i tide. Med betalingsanmerkninger som er aktive (det vil si at gjelden enda ikke er betalt), vil du ikke få refinansering. Derfor er det viktig å alltid betale regninger og avdrag i tide.

Ikke gå i gjeldsfella på nytt

Om du allerede som ung har pådratt deg mye dyr smågjeld, er tiden også inne for å rydde opp i økonomine på andre måter. Etter at du har refinanseriert den dyre gjelden, er det heldigvis mye du kan gjøre for å unngå samme situasjon igjen. Gjeld er kjedelig, spesielt når den går over styr. Er du litt taktisk med pengene dine kan du komme ut på den andre siden med en veletablert økonomi. 

Her er noen tips til hva du bør være oppmerksom på etter at at du har refinansiert gjelden din. 

Følg med på rentenivået

Selv om du har fått en lavere rente ved å refinansiere, betyr det ikke at den vil være stabil. Renteendringer kan påvirke hvor mye du må betale i måneden, så det er lurt å holde seg oppdatert på rentemarkedet og sammenligne tilbud fra ulike banker. Hvis du finner et bedre tilbud, kan du vurdere å bytte bank eller forhandle om bedre vilkår.

Betal mer enn minimumsbeløpet

Når du har refinansiert gjelden din, vil du sannsynligvis ha en lavere månedlig betaling enn før. Men det betyr ikke at du bør nøye deg med å betale bare det minste beløpet som kreves. Hvis du har mulighet, bør du betale mer enn minimumsbeløpet hver måned, slik at du reduserer gjelden raskere og sparer mer på renter. Jo mer du betaler ned på gjelden, jo mer frigjør du av inntekten din til andre formål.

Lag et realistisk budsjett

For å ha kontroll over økonomien din, er det viktig å lage et budsjett som viser hvor mye penger du har tilgjengelig hver måned, og hvordan du fordeler dem på ulike utgifter. Et budsjett hjelper deg å se hvor mye du kan spare, investere eller bruke på kos,, uten å gå i minus. Et godt budsjett bør være realistisk, fleksibelt og tilpasset din livssituasjon og dine mål, så vær ekstra ærlig med deg selv om forbruket ditt når du setter opp budsjettet. 

Følg det opp

Det er ikke nok å bare lage et budsjett, du må også følge det opp og justere det etter behov. Det finnes mange apper der ute for å opprette et budsjett. Her er noen av våre favoritter: 

Hvis du ser at du bruker mer enn planlagt på noen poster, må du finne ut hvorfor og hva du kan gjøre for å kutte ned på utgiftene. Hvis du ser at du har mer penger til overs enn forventet, kan du vurdere å øke sparingen eller nedbetalingen av gjelden.

Lag en spareplan

Når vi er inne på dette med sparing: dette er viktig av flere grunner. Enten du vil nå mål om å kjøpe bolig, spare til pensjon, eller ha en buffer i tilfelle uforutsette utgifter, er sparing gull verdt. 

En spareplan bør inneholde hvor mye du vil spare hver måned, hvilken spareform du vil bruke (for eksempel sparekonto, fond eller aksjer), og hvilket avkastningsnivå du forventer. Du bør også ha en nødsparingskonto som dekker minst tre måneders utgifter, i tilfelle du mister jobben, blir syk eller får en stor regning.

Håndter uforutsette utgifter

Selv om du har et godt budsjett og en spareplan, kan det hende at du møter på uforutsette utgifter som bilreparasjon, tannlegebesøk eller lekkasje i taket. Slike utgifter kan være vanskelige å planlegge for, men det finnes noen tiltak du kan ta for å håndtere dem bedre. 

For det første bør du ha en nødsparingskonto som nevnt over, som du kan bruke til å dekke slike utgifter uten å måtte ta opp ny gjeld. Men minst like viktig er det å være forsikret mot det som koster mest, slik som brann, alvorlig sykdom eller ulykke. Som ung får du dessuten ekstra gunstige betingelser på en rekke slike forsikringer, og dette kan være investeringen som redder økonomien hvis noe skjer. 

Alternativer til refinansering

Som vi har sett, er refinansering nesten alltid gunstig for økonomien hvis du har mye gjeld, spesielt om du sitter på dyr smågjeld som kredittkort og forbrukslån. Om du ikke kan få refinanseringslån er det heldigvis andre metoder du kan bruke for å kutte ned på gjelden. 

Her er noen metoder du kan bruke for å nedbetale gjeld uten å refinansere.

Snøballmetoden

Denne metoden går ut på at du betaler ned den minste gjelden din først, mens du betaler minimumsbeløpet på de andre lånene dine. Når du har betalt ned den minste gjelden, bruker du pengene du sparte til å betale ned den neste minste gjelden, og så videre til du er gjeldfri. Fordelen med denne metoden er at du får en følelse av fremgang og motivasjon når du ser at gjelden din blir mindre og mindre.

Lavinemetoden

En annen metode som ligner på snøballmetoden er lavinemetoden. Denne metoden går ut på at du betaler ned gjelden din etter rentenivå, fra høyest til lavest. Det vil si at du betaler mest mulig på lånet med høyest rente, mens du betaler minimumsbeløpet på de andre lånene dine. Når du har betalt ned lånet med høyest rente, bruker du pengene du sparte til å betale ned lånet med nest høyest rente osv. Fordelen med denne metoden er at du sparer mest mulig penger på renter og blir raskere gjeldfri.

Omstartslån

Et omstartslån er i praksis et refinanseringslån med sikkerhet. Til forskjell fra vanlig refinansering, er omstartslånet derimot designet for deg som har havnet i store økonomiske problemer. Det kan være enten på grunn av sykdom, arbeidsledighet, skilsmisse eller andre ting. 

Målet med et omstartslån er å få deg på beina igjen, spesielt om du har fått betalingsanmerkninger eller sliter med å gjøre opp inkassogjeld. Derfor kommer lånet med krav om sikkerhet og høyere rente enn vanlig refinansering. 

Gjeldsordning

Om du ikke kan få innvilget hverken refinansering eller omstartslån, kan et siste skritt være gjeldsordning. Det er en avtale mellom deg og de du skylder penger til om hvordan du skal betale tilbake så mye som mulig av gjelden din i en bestemt periode. 

Etter at perioden er over, vil resten av gjelden din bli slettet, og du vil være gjeldfri. En gjeldsordning kan hjelpe deg å få kontroll over økonomien din og unngå at kreditorene tar pant i eiendelene dine eller trekker deg i lønn. 

 

For å få en gjeldsordning må du oppfylle visse krav, blant annet at du har varige betalingsproblemer, at du har prøvd å forhandle med kreditorene dine selv, og at du har oversikt over inntekten og utgiftene dine. 

 

Du må også være villig til å følge et stramt budsjett og betale så mye du kan til kreditorene dine hver måned. 


Du kan søke om gjeldsordning hos namsmannen. De vil vurdere om du har krav på gjeldsordning, og eventuelt lage et forslag til hvordan gjelden din skal fordeles mellom kreditorene dine. Hvis kreditorene dine godtar forslaget, vil du få en frivillig gjeldsordning. Hvis ikke, kan retten fastsette en tvungen gjeldsordning hvis det er rimelig.

Billig refinansering: en ny start

Refinansiering av gjeld kan gi deg en ny start på økonomien din, men det krever også at du tar ansvar for å endre noen vaner og følge noen regler. Hvis du gjør det, vil du kunne nyte godt av lavere renter, bedre oversikt og mer penger til overs. Lykke til!

Ofte stilte spørsmål om billig refinansering

Det er lettest å få refinansering ved å søke gjennom en låneformidler. Da kan du sammenligne tilbud fra flere banker, og fordi bankene konkurrerer om deg som kunde får du gjerne bedre betingelser. Når du sammenligner sender formidleren søknaden din ut til flere banker samtidig. Innen kort tid får du svar, slik at du kan velge det beste tilbudet.

Ifølge Fornye.no er Axo Finans best på refinansering. Dette er ikke en bank, men en låneformidler som hjelper deg med å søke hos mange banker samtidig. Deretter kan du velge det beste tilbudet for deg. Å søke hos Axo Finans er dessuten helt uforpliktende, frem til du velger å slå til på et av tilbudene. 

Om du har mange smålån, kredittkortgjeld eller flere lån med veldig høy rente, er det lønnsomt å refinansere. Det kan også være lønnsomt hvis du har mange lån og gjeld på forskjellige steder, siden du kan spare mye på gebyrer i tillegg til rentekostnadene. Å samle dyr smågjeld i ett lån lønner seg. 

Å refinansere gjeld betyr at du tar opp et nytt lån for å dekke annen gjeld. Banken du tar opp et refinanseringslån hos betaler gjelden din, og du skal deretter betale tilbake til den nye banken. 

Ja, hvis du tar opp et refinanseringslån for å betale ned kredittkortgjeld, blir kredittkortet ditt sperret. Dette gjøres fordi du ikke skal pådra deg enda mer gjeld. Om du ønsker å betale ned dyr kredittkortgjeld, men samtidig beholde kredittkortet, kan et vanlig forbrukslån med lavere rente enn kredittkortet være en løsning. Samtidig bør du alltid unngå å påta der mer gjeld når du allerede har problemer med å betjene den du har.

De to lånetypene er veldig like, men har flere viktige forskjeller. Refinansering byr på lavere rente, og det stilles krav om at pengene går til å nedbetale gjelden din. I tillegg vil f.eks. refinansering av kredittkort føre til at du mister dette. Et forbrukslån gir deg i mye større grad rett til å bruke pengene på hva du vil, uten at banken stiller krav. 

Så lenge du har orden i økonomien og ikke har betalingsanmerkninger, er det forholdsvis enkelt å få refinansering. Men om du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker, kan du være nødt til å søke om et omstartslån i stedet. Dette er det samme som refinansering, men kommer med krav om sikkerhet og lar deg søke, selv om du har betalingsanmerkninger. 

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Fant du ikke det du lette etter?

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern