Refinansiering med sikkerhet i bolig

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Refinansiering med sikkerhet lønner seg for alle boligeiere, uansett hvilken prisklasse boligen ligger i. Om du også har inkasso gjeld eller betalingsanmerkning kan du fortsatt refinansiere med sikkerhet og få det helt slettet.

Refinansiering med sikkerhet i bolig
Leo Lunde
Publisert mai 12, 2023
Oppdatert oktober 21, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Hvorfor burde du refinansiere med sikkerhet i boligen din?

Når du refinansierer bytter du gammel gjeld ut med ny gjeld som har lavere rente. I tilfellet her betyr refinansiering med sikkerhet at du flytter boliglånet ditt til en ny bank.

Når du refinansierer med sikkerhet i boligen din vil du få bedre renter og vilkår. Banken er selvsagt mer fleksibel ettersom du putter din største eiendel som en sikkerhet og derfor belønner de deg med gode vilkår.

Disse fire bankene er best hvis du skal refinansiere med sikkerhet

Dette er kriteriene våre før vi kan anbefale deg som leser banken du skal refinansiere hos:

  • Banken må ha gunstige renter og tilby refinansiering uten gebyrer og lange prosesser.
  • Banken må tilby refinansiering av både boliglån, kredittkort og forbrukslån.
  • Banken må ha vist til god historikk på fornøyde kunder.

1) Zensum

Zensum

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 9,71%

Lånebeløp:

20 000 til 600 000 kr

Nedbetalingstid:

1 - 15 år

Aldersgrense:

18 år

Inntektskrav:

120 000 kroner

Info om Zensum

Zensum startet opp som låneagent i 2016 og har siden den gang formidlet forbrukslån og refinansiering på vegne av deres samrbeidsbanker. De lover og behandle søknaden din samme dag som du søker og kan dokumentere over 5.000 positive omtaler på Trustpilot.

Hvorfor velge Zensum?

2) Okida

Okida

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 3,21%

Lånebeløp:

300 000 til 10 millioner

Nedbetalingstid:

1 - 25 år

Aldersgrense:

23 år

Inntektskrav:

250 000 kroner

Generell info om Okida

Okida er en ganske ny lånemegler, men har opparbeidet seg gode omtaler fra kundene sine. Okida samarbeider med 10 banker (Som Resurs Bank, BlueStep, Optin, MyBank og Kraft Bank). Okida tilbyr refinansiering fra 300 000 kroner opp til hele 10 millioner kroner med en rente fra 3,21%.

Hvorfor velge Okida?

3) SBanken

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 4,20% til 4,40%

Lånebeløp:

500 000 kr til 50 millioner

Nedbetalingstid:

1 - 30 år

Aldersgrense:

20 år

Inntektskrav:

Ukjent

Generell info om SBanken (Av DNB)

SBanken er et konsept fra DNB og kundene har tatt det i mot med åpne armer. Basert på undersøkelser fra Norsk Kundebarometer har SBanken vært på toppen innen bank tjenester 22 år på rad. Med renter fra 4,20% til 4,40% og ingen gebyrer er SBanken er godt valg dersom du skal refinansiere boliglånet ditt.

Hvorfor velge SBanken?

4) Bank2

Bank2

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 7,25% til 4,40%

Lånebeløp:

300 000 kr til 10 millioner

Nedbetalingstid:

1 - 30 år

Aldersgrense:

20 år

Etableringsgebyr:

2% - 4%

Generell info om Bank2

Bank2 har  spisskompetanse i refinansiering. Her kan du søke refinansiering både med og uten sikkerhet. Tidsrammen strekker seg opptil 30 år, og renten starter på 7,25% effektivt.

Hvorfor velge Bank2?

3 grunner til å refinansiere

Slik fungerer refinansiering
Bilde illustrerer hvordan refinansiering fungerer | Grafisk: Fornye.no
  • Lavere rente betyr mindre kostnader for deg som er ansvarlig for lånet. Når du refinansierer et boliglån eller forbrukslån vil du få lavere rente når du flytter det til en ny bank.

  • Lettere oversikt: Hvis du har flere lån og refinansierer vil alle tidligere lån bli slått til en ny låneavtale og da blir det kun en faktura og forholde seg til. Et eksempel er forbrukslån, kredittkort og boliglån kombinert i en helt ny avtale.

  • Potensielt verdiøkning av eiendommen din når du refinansierer. Dersom du refinansierer og tar en ny verdivurdering i «selgers marked» vil man kunne oppleve og få lavere rente kombinert med høyere takst pris av boligen.

Så hvilken bank skal du velge når du skal refinansiere med pant i boligen?

Alle de fire aktørene vi har nevnt i denne testen utmerker seg på mange fronter. Det finnes en rekke banker i Norge som tilbyr deg refinansiering, men ikke alle banker kan møte kravet ditt.

Burde man refinansiere dersom renten øker?

Den siste tiden har sentralbanken i USA aktivt satt opp renten for og bekjempe inflasjonen. Norge følger selvsagt etter, noe som gjør det dyrere for de med boliglån.

Det er ofte i slike situasjoner man vurderer refinansiering, men kan man få lavere rente dersom Norges Bank setter opp renten?

Enklere forklart vil det være mindre fordeler ved refinansiering når styringsrenten øker.

Det finnes også andre måter og refinansiere på

I denne guiden har hovedfokuset vært og forklare deg hvordan du kan refinansiere med sikkerhet i boligen din.

Men det finnes også andre måter og refinansiere på, her er andre måter du kan refinansiere på:

Refinansiering uten sikkerhet

Når du refinansierer uten sikkerhet betyr det at du refinansierer lån som forbrukslån, kredittkort eller smålån. Da samler du alle de ulike lånetypene du har og kombinerer de inn i ett nytt lån som har lavere rente.

Med denne typen lån må du ikke stille med sikkerhet, og er sterkt anbefalt for personer som har flere låneprodukter.

Det er en effektiv måte og få kontroll på økonomien samtidig som du reduserer utgiftene dine på.

Nysjerrig på banker som tilbyr refinansiering uten sikkerhet? Les beste refinansierings guiden vår.

Omstartslån

Omstartslån og refinansiering er ganske like, men det er en stor forskjell. Omstartslån er utviklet for personer som har betalingsanmerkninger eller høy gjeldsbyrde. Du må regne med og få høyere rente på omstartslån en andre type «refinansierings» produkter.

Hvis du vil lære mer om omstartslån kan du lese guiden vår «Beste omstartslån» som forklarer hvilket omstartslån som er best i test.

Kan jeg refinansiere med pant i bolig hvis jeg har betalingsanmerkning?

Ja, hvis du eier egen bolig som du bruker som pant når du skal refinansiere fjernes betalingsanmerkningen din. Det er verdt og merke seg at man burde unngå betalingsanmerkninger da det kan påvirke kreditt scoren din negativt.

Du kan også velge omstartslån!

Omstartslån er også et produkt har spesifikt fokus på kundegruppen som har mye gjeld og ikke kan betjene lånet. Hvis du føler du faller innen denne gruppen vil vi anbefale deg og lese mer om omstartslån.

Noen andre spørsmål?

Når du søker om boliglån, vil vi normalt sjekke boligverdien i Eiendomsverdi AS-registeret. Hvis boligen din ikke er registrert der, må du kunne dokumentere verdien selv. Du kan gjøre dette ved å skaffe en e-takst fra en eiendomsmegler etter en befaring. Dokumentasjonen må være datert og signert, og ikke være eldre enn 6 måneder. Hvis du nylig har kjøpt boligen, må taksten være utført etter kjøpsdatoen

Dette varierer fra bank til bank så vi kan ikke gi deg eksakt svar på dette. SBanken som et eksempel tilbyr ikke dette, men hvis du refinansierer hos Okida kan du flette inn smålån inn i refinansieringen av boligen.

En takst er en verdifastsettelse av eiendommen din. Enten om du skal søke på boliglån eller refinansiere med boligen må du ha ny verdivurdering. Dette får du fra en eiendomsmegler etter befaring.

Om du enten har boliglån eller flere lån spredt utover flere banker vil det anbefales og vurdere refinansiering.

Nei, hvis du skal refinansiere uten sikkerhet mens du har betalingsanmerkning vil ikke dette gå. Vårt tips er da og betale utestående gjeld først før du søker på refinansiering.

Det er to måter og se på prisen du betaler når du skal refinansiere.
Hvilken gebyrer tar banken? Noen banker tar mellom 1 000 til 3 000 kroner basert på overdragelse av lån og oppstarts gebyrer. En annen pris man må betale kan også være forlenget nedbetalingstid, vær obs på dette før du signerer en ny avtale.

Det finnes ingen korrekt svar på dette. Man burde se hvordan markedet utvikler seg. Dersom man opplever at styringsrenten går betraktelig ned vil bankene være på hugget etter nye kunder og friste med introduksjonstilbud. Hvis styringsrenten går opp vil alle banker øke renten sin, noen vil være rimeligere en andre (Vanligvis lokale sparebanker).

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Fant du ikke det du lette etter?

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern