Boliglån uten egenkapital

Boliglån uten egenkapital

Har du lenge drømt om å eie egen bolig, men har ikke spart opp nok egenkapital? Det finnes faktisk noen ting du kan gjøre i stedet! Les for å finne ut mer!

Del denne guiden
Boliglån uten egenkapital

Slik får du boliglån uten egenkapital

Drømmer du om å eie din egen bolig, men har ikke spart opp egenkapital? Egenkapital er penger du har spart opp selv over en lengre periode, eller penger du har arvet.

Det er spesielt mange unge som begynner med sparingen tidlig for å en dag kunne ha råd til sin første bolig, ved å for eksempel sette inn et fast beløp på en BSU-konto.

Egenkapitalen er noe du må ha for å kunne få godkjent boliglån i diverse banker. Det er vanlig at du må ha minst 15% i egenkapital for å kunne få innvilget et boliglån.

Les videre hvis du vil kjøpe bolig uten egenkapital

Boliglånet brukes til å betale resterende sum av boligkjøpet, etter at du har funnet ut hvor mye du trenger i lån når egenkapitalen er trukket fra.

La oss si at du for eksempel skal kjøpe en bolig til 2 millioner, da må du ha minst 300-400.000 i egenkapital for å kunne få lånet innvilget.

Men hva gjør man dersom man ikke har spart opp egenkapital og likevel vil eie sin egen bolig? Er det mulig å kjøpe bolig uten egenkapital?

Spørsmål vi dekker i denne artikkelen: 

 • Kan man få boliglån uten sikkerhet?
 • Hva er lån med kausjonist?
 • Hva er et startlån?
 • Kan man bruke forbrukslån eller kredittkort til å dekke egenkapitalen?

Slik får du boliglån uten egenkapital

Det finnes ting man kan gjøre for å realisere boligdrømmen, selv om man ikke har egenkapitalen på bok. For å gjøre det enklere å kjøpe bolig uten egenkapital, har vi skrevet noen fremgangsmåter du kan iverksette for å en dag kunne eie din første bolig.

Sjekk også ut: Beste refinansiering

1. Finn noen som kan stille som kausjonist for deg

Enten du har hørt om begrepet kausjonist eller ikke, er en kausjonist noen som kan stille til ansvar for ditt boliglån. Dette vil si at selve banken tar “sikkerhet” i boligen eller eiendommer som kausjonisten eier. 

Dette er en unik mulighet dersom du ikke har egenkapital og fortsatt ønsker en egen bolig. Grunnen til at banken krever en kausjonist er fordi det er for risikabelt for banken å låne deg penger til boligkjøp, og de trenger en sikkerhet på at de ikke står med hele bolig ansvaret til slutt. 

Med en kausjonist er det muligheter for at banken faktisk låner deg 100% av kjøpesummen.

Det er ofte familie eller bekjente som stiller som en kausjonist, og det er vanlig at besteforeldre for eksempel, stiller som kausjonist for barnebarna slik at de kan komme seg inn på boligmarkedet. Din beste mulighet er helt klart å søke om lån med kausjonist.

2. Finn en medlåntaker

Når man skal søke om et boliglån uten egenkapital, er det alltid lurt å ha med en medlåntaker. Da stiller man sterkere fordi man i utgangspunktet har to inntekter å vise til, der medlåntaker kan bidra med egenkapitalen. 

Hvem kan være en medsøker?

 • Familie
 • Venner
 • Samboer
 • Ektefelle

Faktisk har det i de siste årene blitt mer og mer vanlig at venner eller søsken tar opp boliglån sammen for å kunne sikre seg en plass på boligmarkedet. Søker man med flere medlåntakere har man også flere potensielle kausjonister i bildet som styrker lånesøknaden, som kan resultere i at banken sier ja til å låne ut penger til bolig.

Det er likevel lurt å sende inn en søknad om boliglån med noen man virkelig stoler på, for å ikke havne opp i økonomiske problemer eller uenigheter senere. La oss si at du/dere tenker å selge i fremtiden, da er det lurt å ha en plan på fordeling og eventuelt hvilken kjøpesum dere vil selge for. 

Har dere allerede denne planen i boks blir det enklere å finne en bolig sammen og man slipper å være uenig i fremtiden, dersom alle parter bestemmer seg for å selge eller kjøpe hverandre ut av avtalen.

3. Startlån fra kommunen

Startlån fra kommunen får du fra Husbanken

Et startlån gir flere muligheten til å komme inn på boligmarkedet, og det er selve kommunen som bidrar med dette. Det er vanligvis den kommunen du flytter til eller bor i som kan innvilge et startlån, og dette må du søke om. 

Startlån er spesielt egnet for f.eks uføre eller for de som ikke har mulighet til å spare opp egenkapitalen. Det er likevel ikke alle som får startlån og det er svært få tilfeller at en søknad blir godkjent. 

Å søke om et startlån er en noe komplisert prosess, der de krever at du har tilstrekkelig nok med inntekt for å kunne dekke utgiftene i forbindelse med startlånet og ikke minst selve boliglånet.

Man kan også søke om et startlån dersom man ønsker refinansiering med pant i bolig, utbedring av bolig eller hvis man tenker å kjøpe ut en ektefelle. Dette er en annen mulighet dersom du ønsker å skaffe deg et boliglån uten egenkapital.

Greit og vite før du søker startlån:

 • Du kan ikke få lån i vanlig bank pluss startlån, må velge et.
 • Du er i en familie med barn, og har behov for en stabil og trygg bolig.
 • Du har sosiale eller helsemessige utfordringer
 • Du er pensjonist og bor i en bolig som gjør ting vanskeligere

Kan man bruke forbrukslån eller kredittkort til å dekke egenkapitalen?

For noen år siden var dette mulig, men siden alle forbrukslån per dags dato registreres i gjeldsregisteret, er det ikke mulig å ta opp forbrukslån for å dekke egenkapitalen. 

Spesielt usikret gjeld som forbrukslån aksepteres ikke av bankene. Grunnen til dette er at renten på forbrukslånet ofte er veldig høy og har du som privatperson mye usikret gjeld, vil dette få store økonomiske konsekvenser for bankene. Vi anbefaler heller å spare litt etter litt hver måned enn å ta opp forbrukslån, slik at du en vakker dag får råd til boligen du ønsker deg.

Har du gjeld fra før av anbefaler vi å refinansiere denne gjelden før du prøver å søke om et boliglån uten egenkapital.

Sluttord

Det finnes noen andre veier man kan ta for å realisere boligdrømmen, og dette er spesielt bra for de som ikke har mulighet til å tjene opp egenkapitalen, men som likevel har en fast jobb, tjener en god inntekt og ønsker å få foten innenfor boligmarkedet. 

Økonomisk sett kan det være en risiko, spesielt hvis man skal stille med en medlåntaker eller søke om et lån med kausjonist. Å søke om et boliglån uten egenkapital er ikke for alle, men er en unik mulighet for de som føler de er klare for å ta steget og faktisk kjøpe seg sin første bolig. 

Har du råd til det, å har en god avtale med en eventuell kausjonist og tror det vil hjelpe deg i riktig retning, kan det være en god investering.

I denne artikkelen

Andre relevante artikler:

Anbefalte lånemegler lørdag, juli 2024
Lendo
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 500,000 kr

Lånebeløp

5,03%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

10,8%

Rente fra

23

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

100 000 kr. o/5 år: Eff. rente: 11,9%. Kostnad: 35.914kr. Totalt 135.914 kr
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

5,00%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern