25 passiv inntekt tips og ideer til økonomisk frihet i 2023

25 passiv inntekt tips og idéer til økonomisk frihet i 2023

De rikeste i verden forbinder rikdom med frihet, derfor er passiv inntekt det nye lukrative målet mange jager. Vi har funnet 25 fantastiske tips til hvordan du kan generere passiv inntekt.

Del denne guiden

Hva er passiv inntekt, og hvorfor burde du starte med det nå!

Passiv inntekt er en måte du kan tjene penger på uten å jobbe på den tradisjonelle 8 til 4 måten. Det handler om å bygge en inntektskilde som genererer penger uten at du trenger å legge inn mye arbeid senere.

Ofte kommer passiv inntekt fra kilder som utleie, aksjer, salg av digitale produkter, strømming, nettbutikker og mye mer. Siden det finnes ekstremt mange gode inntektskilder når det gjelder passiv inntekt, trenger vi en omfattende guide for dette.

Noen viktige punkter du må huske på før du begynner:

 1. Passiv inntekt krever mye og hardt arbeid, når pengene først ruller inn får du mer frihet en den tradisjonelle 8 til 4 arbeidsmetoden.

 2. Jo flere passiv inntektskilder du har, jo mer frihet og fleksibilitet får du i hverdagen din.

1. Passiv inntekt med dropshipping

Dropshipping var populært mellom 2018 og 2020. Konseptet er enkelt: du fungerer som en mellommann mellom kjøper og selger. Det er en klassisk mekanisme der du kjøper noe billig og deretter selger det for en høyere pris.

Dropshipping krever heller ikke mye startkapital, ofte kan du komme i gang med under 1.000 kroner. Siden risikoen er så lav, er det et attraktivt valg for mange, spesielt for de yngre som ønsker å utforske gründerlivet.

Hvis du vil begynne med dropshipping, er Shopify den beste plattformen du kan jobbe med. WordPress og Wix fungerer også bra, men Shopify har spesialisert seg på e-handel og tilbyr flere fordeler for dropshipping-butikker. Hvis du har et begrenset startbudsjett, kan det være lurt å teste ut Wix eller WordPress først, da de ofte har rimeligere eller til og med gratis alternativer som kan hjelpe deg å komme i gang uten store kostnader.

2. Selg digitale produkter

Digitale produkter finnes kun på PCen og internett. Vanligvis kan det være bildefiler, PDF-filer, lydfiler eller programvare.

De siste årene har det blitt veldig populært å selge guider innen et felt man har spesialisert seg i. For eksempel, hvis du har spesialisert deg i hvordan du kan få mange følgere på Twitter, kan du selge denne guiden som et digitalt produkt.

Denne typen digitale guider gir en enkel og praktisk måte for eksperter å dele sin kunnskap med andre på samtidig som du kan tjene passiv inntekt.

Gumroad.com har vært en populær tjeneste og selge digitale produkter på.

3. Selg håndlagde produkter

Er du handy og en kreativt sjel? Kanskje du liker å lage håndlagde produkter og lurer på om du kan tjene noen kroner på det.

Vi har noen gode nyheter, selger du håndlagde produkter i 2023 kan du tjene enorme summer – Men mye handler om markedsføring av kanalen din, enten om det er på din egen nettside eller på en tjeneste som Etsy.

Etsy.com lar deg selge digitale produkter og det er helt gratis.

Du kan også selge håndlagde produkter på sider som:

 • Etsy
 • AliExpress
 • Shopify
 • Amazon
 • Ebay

4. Selg AI genererte bilder

AI-genererte bilder begynner å bli virkelig bra. Kanskje du har sett det AI-manipulerte bildet av paven som gikk på catwalk? Med AI-teknologi fra MidJourney og OpenAI kan du produsere bilder som ser ekstremt realistiske ut.

Disse bildene kan deretter selges på nettsider som Adobe Stock og iStock. Ifølge en artikkel fra Digital Foto Norge kan du tjene mellom 17 til 45 kroner per bilde. Jo bedre bilde er, og mer unikt jo mer kan du forvente.

5. Passiv inntekt via egen blogg

Blogg.no var kanskje en av Norges mest besøkte sider tilbake i 2013. Her var det rosa bloggere og matbloggere som genererte mest klikk å besøkende.

Nå er det nærmere 10 år siden Blogg.no var populært, men du kan fortsatt tjene gode penger med en egen blogg. Så lenge du har spisskompetanse i en spesifikt bransje kan det skape god passiv inntekt.

Hvis du f.eks er en matblogger og har flere tusen besøkende hver måned på din blogg vil ofte resturanter eller nye merkevarer kjøpe annonseplassering på din blogg.

6. Tjen penger på streaming

Har du en stor følger base i streaming-verden kan det bety store pengebeløp. Hørt om streameren xQc? Han signerte nylig en eksklusiv avtale med den nye streaming platformen Kick for 100 millioner dollar.

Nå er jo også xQc blant de største streameren i verden og tiltrekker flere titusener av seere hver stream.

Er du dyktig på en ting kan du kapitalisere på dette ved og streame det! Enten om det er tegning, koding, gaming eller noe så kjedelig som og sove kan du bygge passiv inntekt via streaming.

7. Sats på affiliate markedsføring

Affiliate markedsføring kan fort være en av de beste måtene å tjene passiv inntekt på. Så lenge du har utviklet en tjeneste og tjener penger passivt kan du ta med deg jobben hvor som helst.

Affiliate markedsføring betyr at du videresender kunder til et produkt eller tjeneste, og det får du en «kickback» eller betaling for.

Amazon Affiliate er veldig populært i statene! Det mange gjør er at de bygger nettsider som fokuserer på en spesifikk nisje som f.eks «grillutstyr». Denne nettsiden skriver om alt som er relevant innen grillutstyr og lenker videre til et Amazon produkt med en sporingslenke.

Hvis en person velger og kjøpe noe etter de klikket på lenken vil eieren av nettsiden tjene en provisjon på det.

Det er mange gode fordeler med affiliate markedsføring:

 • Det er enkelt og komme i gang og krever minimalt med penger
 • Nesten ingen risiko. Hvis du ikke lykkes har du bare tapt tid, men du har lært noe.
 • Det er 100% passivt. Når ballen først ruller kan du skalere og gjøre det større og leve godt av den passive inntekten.

8. Bli en influencer på sosiale medier

En test som ble gjort nylig i USA viser at 29% av barn og ungdom vil bli en Youtuber når de blir «voksen». Siden vi beveger oss inn i en digital alder er Tiktok, Instagram og Youtube blitt det nye arbeidsgiveren blant de unge.

Denne kategorien faller også litt under streaming, og det kan selvsagt kombineres så lenge du har en følgerbase.

Er du en stor influencer kan du bygge opp kanalen din raskere på ulike plattformer. Hvis du har blitt populært på Tiktok er det enklere for deg og friste over følgerene dine på en annen kanal som f.eks Youtube.

Det kommer heller ikke som en overraskelse at du kan tjene fett på sosiale medier (dersom du blir stor nok). Det er treg kurve i begynnelsen, men « The Compound Effect » sørger for at veksten blir mer aggressiv jo mer du publiserer.

9. Utleie av bolig

De fleste i Norge har gjort seg rik på eiendom, da burde det ikke komme som en overraskelse at utleie av eiendom er fort en av de beste kildene til passiv inntekt.

Ulempen med denne typen «Passiv inntekt» er at det krever høyt startkapital, og gjerne har høy risiko og tidsbruk knyttet til jobben.

Boliginvestering har alltid vist seg og være en god investering, uansett om man taper på investeringen på kort tid vil det alltid lønne seg over tid.

10. Invester i aksjer og fond

Kjøpe seg inn på en global indeks slår vanligvis ikke feil. Det krever minimalt med startkapital og risikoen er veldig lavt, spesielt hvis du velger fond eller globalt indeksfond.

Investerer du penger i aksjer er risikoen høyere, men gevinsten kan være langt mer og du kan se på større avkastning på kortere tidsperiode en det indeks fond kan gi deg.

Når det gjelder passiv inntekt kommer vi ikke noe nærmere målet «passivt», penger du investerer i aksjer eller fond vil automatisk jobbe for deg og forhåpentligvis generere inntekt hvis markedet går veien du ønsker.

*Dette er en affiliate lenke

11. Lei ut ledig soverom eller leilighet på Airbnb

Har du ledig soverom som ikke brukes, eller skal du reise til utlandet for en lengre periode og vil leie ut eiendommen din? Mange vender seg til Airbnb siden inntektskilden her er vesentlig høyere en tradisjonell utleie via FINN.no.

Haken er at det er ikke fult like passivt som andre punkter vi har snakket om, det krever at du eventuelt møter leietaker og undersøker eiendommen etter at leietaker eller gjesten er ferdig med oppholdet.

Har du god nok inntekt kan du betale noen for denne jobben, slik at du slipper og bekymre deg over dette. En god ide kan være å betale en prosent andel av hva du tjener til personen som skal være ansvarlig for leieforholdet og gjesten.

12. Passiv inntekt med utleie av bil

Enten om du bor i storbyen eller mindre småbyer kan du leie ut bilen din via tjenesten GetAround.

Personlig har vi på Fornye.no teamet brukt tjenesten og gir den terningkast 5 av 5. Du som skal leie ut bilen din på GetAround får også bilforsikring inkludert fra selskapet dersom en ulykke skulle ha intruffet.

Utleie av bil er faktiskt mer automatisert en Airbnb, spesielt hvis du bruker GetAround – Så nå snakker vi passivt inntekt som krever minimalt med tidsbruk.

På GetAround får du mer betalt jo mer dyrere og fancy bil du leier ut, beløpet blir også høyere jo lengre leieperioden strekker seg.

Hvis du er nysgjerrig på hvordan GetAround fungerer kan du lese mer på deres nettsider.

13. Tjen penger når du handler på nett

Dette punktet blir nok det minst relevante i denne guiden, men det er et fornuftig punkt og nevne. Det handler om cashback når du kjøper ting på nett.

Hvis du ofte handler på nettbutikker finnes det ulike kredittkort som tilbyr cashback. Slike kredittkort gir deg et prosentbeløp tilbake når du handler i utvalgte nettbutikker.

Sånn sett gjør du ingenting for og tjene denne bonusen opp, du følger det samme mønsteret du alltid har gjort – Men nå så får du en belønning for og handle!

14. Flipp nettsider

Nettsider i alle kategorier kan kjøpes og selges, noen kategorier vil være verdt mer en andre. Beste av alt er at nettsider du kjøper opp med solid trafikk kan hente inn passiv inntekt via affiliate eller annonserings inntekter.

Hvis du også har laget en nettside du ikke har bruk for lenger, men den viser til gode tall kan du selge den på tjenester som:

15. Passiv inntekt med staking av kryptovaluta

Staker du kryptovaluta kan du tjene alt fra 2,5% til 18% rente på beløpet du har lagt inn. Noen kryptovalutaer tilbyr veldig høye avkastninger, men det betyr også høyere risiko.

En trygg måte å gjøre dette på er og bruke en Norsk kryptobørsj som Firi.com som er regulert av Finanstilsynet.

Hos Firi kan du stake følgende kryptovalutaer:

 • Ethereum
 • Cardano
 • Polkadot
 • Solana

16. Selg illustrasjoner eller design på nett

Er du en kreativ person og dyktig i program som Figma og Illustrator kan du tjene penger på dette også. Nettsider som ThemeForest, 99designs og Creative Market lar seg tjene passiv inntekt ved og selge dine illustrasjoner. Her kan du selv bestemme prisen, men plattformen vil kreve en prosentandel av transaksjonen.

17. Investerer i Norske startups

Har du en liten engel inni deg? Da kan du ta på deg rollen som en engleinvestor og investere i startups som trenger kapital.

Tjenester som Folkeinvest.no gjør denne prosessen både enkel for investor og selskapet som trenger kapital.

Dette steget er nokså passivt, men det krever større startkapital og har betydelig høyere risiko en andre steg i denne guiden.

18. Har du ledig lagerplass? Lei det ut

Har du en stor låve, garasje eller kjeller som ikke brukes? Da kan du leie ut lagerplassen på FINN.no. Hvor større plass du kan leie ut, og jo mer lokalt det ligger desto mer penger kan du tjene.

Og leie lagerplass i Norge er veldig populært (Se lagerplasser.no) og hvis du har ubrukt lagringsplass kan du tjene passivt på dette.

Litt som punkt 11. vedrørende Airbnb krever også dette punktet litt oppfølgning, hvis du vil ha noe som er 100% passivt og som krever lite etterarbeid er nok ikke dette helt for deg.

19. Bygg en SaaS tjeneste

Saas er «Software as an service» å kan tjene inn alt fra par tusen kroner, helt til flere millioner, alt baserer seg på innovasjonen du tilbyr, og hvor stort behovet er.

Nå til dags er AI saas produkter i vinden, og det krever heller ikke flere år med erfaring for og bygge en relativt god AI tjeneste som kan generere passivt inntekt for deg.

Begynne med affiliate og blogging er enklere en dette, men dersom du har en utvikler og koder inni deg anbefaler vi deg og sjekke dette ut. Satser du internasjonalt er markedet mye større, som igjen vil resultere i høyere inntekter hvis produktet ditt blir godt tatt imot. 

I dag finnes det mange «No Code» verktøy som gjør det enklere for de som ikke kan kode til og bygge saas produkter. Nysgjerrig på hvordan du kan bygge den egen saas på kort tid? Se videoen fra Simon Høiberg under.

20. Sett opp et betalt nyhetsbrev

Hvis du har spisskompetanse i et fag, eller har tilgang på et nettverk av suksessfulle mennesker kan dette være noe for deg. Mange vil betale for tilgang på innholdsrikt kunnskap, eller muligheten til og bli med i et nettverk av likestilte hjerner.

Måten du går frem på er og bygge en nettside med en et nyhetsbrev folk kan abonnere på. Nettsiden må ikke være ekstremt bra, men det er innholdet i nyhetsbrevet du sender ut som må være av den høyeste kvaliteten.

Jobben her ligger i hvordan du kan hente inn abonnenter til nyhetsbrevet. Hvis det er et betalt nyhetsbrev er det enda vanskeligere, men dersom du bygger en merkevare rundt navnet ditt vil ryktet fort spre seg om du gjør en god jobb. Dette tiltrekker igjen flere personer til nyhetsbrevet, som øker din passive inntekt og sannsynligheten for at sponsorer dukker opp underveis.

21. Passiv inntekt mens du bruker Twitter

Yes, du hørte riktig. Elon Musk tok på seg sin gavmilde hatt etter han kjøpte opp Twitter (Som nå har byttet navn til x.com)

Dersom du har et stort nok publikum på Twitter kan du tjene gode penger på «AdRevenue» hvis du har en verifisert profil og betaler 8$ i måneden for den blåe verifiserings symbolet.

Vi er desverre ikke store nok til og tjene penger på Twitter, men vi har lagt med et eksempel under som viser deg hva større profiler med 500.000 til 2 millioner følgere tjente på en fire måneders periode.

22. Royalties fra bøker og e-bøker

Har du skrevet en bok tidligere eller er dyktig til og skrive? Da kan du publisere boken din på Amazon i både papirformat og e-bok format. Dette er faktiskt en glemt juvel i den passive inntekst verden og det er raskt å undervurdere hvor effektiv dette kan være.

Det flotte med og tjene royalties fra boken din er at arbeidet vil være krevende i begynnelsen, men etter publisering kan det kun gå en vei, oppover.

Hvis boken din er skrevet på engelsk passer den utmerket til Amazon, men er den på norsk kan du kontakte Bookea og prøve å forhandle frem en eksklusiv avtale.

23. Passiv inntekt fra kryptovaluta graving (mining)

Kryptovaluta graving har utviklet seg til en kjempe lønnsom operasjon for mange. Dette stoppet litt opp i 2022 etter at strømmen i Norge traff rekordhøyder, men det var fortsatt store mining-operasjoner som foregikk nordpå der strømmen var billigere.

Grave etter kryptovaluta innebærer å sette opp maskiner eller GPU-er som løser komplekse matematiske problemer. Er du først ute og løser problemet blir du belønnet med en block, i denne blocken kan det være X antall bitcoins.

Dette er helt passivt og krever ingen tidsbruk fra din side. Ulempen kan være at det ofte krever en større investering til GPU-ene du skal kjøpe opp, og dyre strømregninger som må betales.

Cloud mining er et annet alternativ, ved å bruke andres utstyr med lavere oppstartskostnader og ingen strømutgifter øker du marginen din når du graver etter kryptovaluta.

24. Passiv inntekt fra Podcast

Du kan tjene passiv inntekt hvis din Podcast kan tiltrekke en stor lyttergruppe. Dette blir enklere dersom du allerede har en følgerbase på andre sosiale medier som Youtube og Spotify.

Hvis du allerede har publisert dine podcast på Youtube og Spotify burde du sjekke ut Podimo. Her kan lytte på tusenvis av podcaster, og hvis du er produsent kan du kontakte dem for en eksklusiv avtale om dine Podcast rettigheter.

I følge en artikkel fra Riverside.fm kan du tjene penger med Podcast på flere måter:

 • Spør etter donasjoner
 • Tilby ‘Premium’ podcast som krever abonnement
 • Sikre sponsorer til Podcasten
 • Selg annonser på dine Podcaster..
 • Og mye mer..

25. Passiv inntekt med digitale nettkurs

Hvis du allerede har mestret et felt som SEO eller det Norske språk kan du lære dette bort samtidig som du tjener en passiv inntekt på det.

Tjenester som Udemy.com lar deg selge digitale kurs og her finnes det kjøpere fra hele verden.

Det vil være tidskrevende i begynnelsen når du først skal utvikle kurset med videoer og tekst, men etter at det har blitt publisert på Udemy vil markedsføring foregå av seg selv med hjelp av deres algorytmer.

Dette er et fantastisk verktøy for passiv inntekt. Etter at det tunge arbeidet er utført kan du lene deg tilbake og nyte bestillinger av ditt digitale kurs du jobbet hardt for.

Under har vi lagt ved et eksempel fra Mark-Williams-Cook som utviklet et SEO kurs for nybegynnere som har solgt over 5,087 ganger. Ganger du dette med kjøpsprisen har han tjent seg litt over en million på dette.

Oppsumering

Vi har nå vært igjennom 25 steg du kan følge for og bygge passiv inntekt, noen enklere en andre. Passiv inntekt er veien til økonomisk frihet for mange, og det beste er at du kan selv bestemme din egen arbeidshverdag.

Men uansett om du velger den tradisjonelle 8 til 4 arbeidsdagen eller en mer fleksibel livsstil der du lever av passiv inntekt vil det kreve hardt arbeid og disiplin for og holde ut.

Vi avslutter med en god quote fra John Heywood’s “Rome wasn’t built in a day, but they were laying bricks every hour”.

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern