Beste tid å selge bolig: en komplett guide for 2024

Mange lurer på når på året det lønner seg å selge bolig – har årstider eller måneder noe å si for pris og etterspørsel? Enten du er en erfaren eiendomsinvestor eller det er første gang du selger bolig, kan timingen være avgjørende for å få mest mulig ut av salget. I denne artikkelen tar vi deg gjennom de ulike faktorene som kan påvirke boligsalget.

Les mer

DEL:

Beste tid å selge bolig: en komplett guide for 2024

8 MIN LESETID

Oppdatert:

30/10/2024

Marthe Frigaard

Skrevet av Marthe Frigaard

Når lønner det seg å selge bolig?

Når man skal selge en bolig ønsker man som regel så høy pris som mulig. Gjennom tiden har det vist seg at det finnes noen generelle trekk som går igjen i boligmarkedet i løpet av et år.

Flertallet av boliger som skal selges legges ut for salg etter sommeren og frem mot midten av oktober, og fra rundt påske og frem til starten av sommeren. Prisøkningen er generelt sett høyest fra januar og frem mot høsten, med unntak av skoleferier.

Prisene virker å stagnere litt om høsten og mot jul og nyttår. Desember og juletider er kanskje den stilleste måneden i boligmarkedet. De fleste er opptatt med juleforberedelser og festligheter på denne tiden, og det er dermed færre boliger på markedet.

Du kan likevel få en god pris for boligen din på denne tiden av året også, men det er lite prisvekst å hente. Fordelen med å legge ut boligen din for salg i denne perioden, er at du får mindre konkurranse fra andre aktuelle boliger.

Hvilken type bolig du skal selge har også mye å si for når på året det lønner seg å selge

Har du en enebolig med en stor og fin hage, vil det være gunstig å vise den frem fra sin beste side – som for eksempel i mai/juni eller august/september.

Sommerferien er ofte et dårligere tidspunkt, da mange ofte er bortreist i denne perioden. Har du derimot en leilighet i byen som skal selges, så vil ikke nødvendigvis årstidene ha så mye å si.

Da vil interessen kanskje heller dreie seg om avstand til ulike fritidsaktiviteter i nærområdet og gode ruter med kollektivtransporten. Her trenger heller ikke sommerferien å være en ulempe, da mange studenter leter etter plass å bo før skolestart.

Hvorfor er tidspunktet viktig?

Det å velge riktig tidspunkt kan ha mye å si for hvordan salgsprosessen blir. Her følger noen punkter man er opptatt av når man skal selge bolig, som kan påvirkes av timing:

  • Konkurranse: velger du riktig tidspunkt, kan du unngå konkurranse fra lignende boliger i ditt område – og dermed få flere interesserte i din bolig.

  • Pris: velger du riktig tidspunkt å selge på, kan det ha betydning for hvor mye du kan få for boligen din. Markedsforhold og prisvekst varierer gjennom året, og det vil derfor ha noe å si for boligens markedsverdi.
  • Hvor raskt du får solgt: noen perioder i året kan være mer gunstig for å finne kjøpere raskt, mens i andre perioder kan man ende opp med å ha annonsen liggende ute lenge.

Faktorer som påvirker når det er best å selge bolig:

Det kan være flere aspekter å ta hensyn til når man skal vurdere når på året det er best å selge. Under følger en liste over hvilke faktorer som kan påvirke salget:

  • Årstidene: vår og sommer er ofte de månedene som er mest populære når det kommer til boligsalg. Fint vær og grønne plener gir et bedre inntrykk av eiendommen, og mange ønsker også å flytte før skolestart og på den tiden av året hvor det er enklere å holde på med selve flyttingen.

  • Salgsvolumet er ofte lavere i kaldere måneder, som høsten og vinteren, men det kan fortsatt være mange som er interessert i bolig på denne tiden også.

  • Skoleåret og ferier: barnefamilier er ofte mer opptatt av å følge skoleåret når det kommer til boligkjøpsplaner, og ønsker ofte å flytte inn før et nytt skoleår starter på høsten. Det samme gjelder for studenter som leter etter nytt sted å bo før høsten.

  • Økonomiske forhold: når boligrentene er lave, kan det gi økt etterspørsel på boliger, mens høye renter kan gi lav etterspørsel og mindre salg.

  • Lokale markedsforhold: boligprisene varierer utfra hvor i landet du befinner deg, og det kan være forskjeller i prisvekst mellom ulike landsdeler. Det kan være prisvekst i nord, og nedgang i sør – eller omvendt.

Hvordan velge riktig tidspunkt for din bolig:

Slik velger du riktig tidspunkt for boligsalget
  • Gjør undersøkelser på boligmarkedssituasjonen i ditt område for å se hvordan prisene og aktiviteten endrer seg gjennom året.

  • Profesjonell rådgivning: det kan være lurt å rådføre seg med en eiendomsmegler som har god innsikt i markedet og dermed kan gi deg gode tips om når det er best å selge din type bolig.

  • Planlegg godt basert på undersøkelsene har gjort deg og rådene du har fått. Ta deg god tid til å utføre alle oppgaver knyttet til salget, slik at du er best mulig forberedt før boligen legges ut for salg.  

  • Markedsfør boligen din godt, og se om det er mulig å dele boligannonsen i ulike kanaler for å nå ut til flest mulig.

Betydningen av boligrenter

I 2023 valgte Norges Bank å heve boligrenten til det høyeste den har vært siden 2008, etter høy prisvekst og svak krone. De melder også at boliglånsrenten kan stige til 5,4 prosent i løpet av 2024. Denne økningen kan føre til at mange tenker seg om en ekstra gang før de velger å kjøpe bolig, og at det for noen kan bli for dyrt å kjøpe den boligen de hadde sett for seg. I perioder hvor renten er lav, er det derimot lettere for mange å satse på boligkjøp.

Boligmarkedet

Det er mange ting som kan påvirke salget, men når det kommer til stykket så er det kjøperne som bestemmer hvordan etterspørselen i markedet blir. Skal du gjøre et bra salg, er du avhengig av at etterspørselen er høyere enn antall boliger som ligger ute til salgs. Boligprisene øker gjerne i starten av året, da det er færre boliger som ligger ute på markedet, men fortsatt mange som ønsker å kjøpe.

Er det derimot flere boliger på markedet enn det som er vanlig på denne tiden, vil det føre til lavere prisvekst. Dette fordi det alltid vil være personer på utkikk etter nytt bosted, hele året, men det er antall boliger til salgs som vil skape variasjonen i markedet.

Type bolig og beliggenhet

Skal du selge en bolig midt i Oslo for å kjøpe deg en bolig på landet, vil prisene være forskjellig på grunn av beliggenheten. På samme måte kan det lokale markedet være helt forskjellig utfra hvor i landet du befinner deg. Prisveksten kan for eksempel være stor på Vestlandet på ett tidspunkt, mens man kan oppleve nedgang i en annen del av Norge på akkurat samme tid.

Unngå disse feilene:

En feil mange ofte gjør, er å stole blindt på første eiendomsmegler som melder seg til tjeneste. Man ser ofte en konkurranse mellom ulike meglerfirma for å få jobbe med boliger som kommer for salg, og det kan ende med at megleren setter prisantydningen for høy og lover deg mer for boligen enn hva som er realistisk å forvente – kun for å sikre seg prosjektet. Rådfør deg derfor med ulike meglerfirma og få flere verdivurderinger på boligen din, slik at du vet at prisen er riktig i forhold til markedet. Dermed unngår du å bli sittende med en bolig som ikke selger, nettopp fordi den er priset for høyt.

Det kan også være risikabelt å kjøpe ny bolig før du har solgt den gamle. Man må være forberedt på at en salgsprosess kan ta lang tid, og hvis økonomien ikke tåler å sitte på to eiendommer samtidig, bør man vurdere å vente til man har solgt før man kjøper ny.

Hvordan få et vellykket salg

I tillegg til å finne et godt tidspunkt å selge boligen på, finnes det andre grep man kan ta for å prøve å øke verdien på boligen. Kanskje har du ikke mulighet til å vente til markedet er på topp, eller til det ‘riktige tidspunktet’ kommer, og må prøve noe annet for å kunne få mest mulig ut av salget. Da kan klargjøring av boligen, oppussing og finjusteringer bidra til å øke verdien og utfallet av salget.

Oppussing kan i mange tilfeller bidra til økt fortjeneste på salget, men det kan også vise seg å være masse arbeid til liten nytte. Det kan derfor være lurt å ta kontakt med en megler som kan si noe om hva som er lønnsomt å gjøre noe med, og hva som bare er bortkastet bruk av tid og penger.

Det er også mulig å betale for en boligstyling før fotografering og visninger. Boligstylisten hjelper deg å skape en nøytral stemning og et godt førsteinntrykk som treffer flertallet av kjøperne, og de vet hvordan de skal øke interessen rundt boligen.

Sikre deg også en verdivurdering fra flere eiendomsmeglere, så du er sikker på at du finner den riktige hjelpen for deg – både når det kommer til kostander og prisantydning. Det kan også være en fordel å velge en megler som kjenner det lokale markedet godt, og som er god til å prate med mennesker og selge inn boligens beste sider.

Et annet tips til deg som selger bolig, er å være fleksibel i henhold til når kjøper kan overta boligen, og til eventuelle andre forespørsel kjøperen måtte ha. Da vil det være lettere å overtale interesserte kjøpere – enn om du har veldig spesifikke datoer og tanker rundt overtakelsesprosessen.

Kort oppsummert – når er det best å selge?

Mange selger og kjøper bolig på omtrent samme tid, og det vil derfor ikke ha noen stor betydning når på året det er – da man kjøper og selger i samme marked og forholder seg til samme prisvekst.

Det finnes derfor ikke et fasitsvar som gjelder for alle. Hvilke råd man bør følge, avhenger i stor grad av hvilke type bolig du skal selge og hvor i landet den befinner seg. Det beste du kan gjøre er å forhøre deg med lokale eiendomsmeglere som kan gi deg informasjon om hvordan markedet er akkurat nå, samt hvor mange som er på jakt etter ny bolig og hvor mange som planlegger å selge.

Slik får du en bedre forståelse av når det kan være mest gunstig å selge akkurat din bolig. Hvis du starter tidlig med gode forberedelser og nøye undersøkelser av markedet på forhånd, kan du sikre deg et vellykket salg.

Kilder:

Norges Bank slår til med dobbel renteheving – E24

Boligmarkedet: Dette overrasker megleren (tv2.no)

Marthe Frigaard

Skrevet av

Marthe Frigaard

Innholdsforfatter, Eiendom

Marthe er eiendomseksperten hos Fornye.no. Med sin brede erfaring i bransjen gir hun leserne verdifullt og relevant innhold om boligkjøp og -salg.

Innholdsfortegnelse