Det å selge bolig kan være en spennende prosess, men det kan også oppleves som svært dyrt og komplisert. For å slippe uforutsette utgifter underveis, kan det være lurt å sette seg godt inn i kostandene forbundet med boligsalg. I denne artikkelen tar vi deg gjennom de vanligste kostandene du kan forvente å møte på.
Les mer
8 MIN LESETID
Oppdatert:
30/10/2024
Mange lurer på hva det egentlig koster å selge en bolig og hvilke tjenester man trenger for å gjøre dette. Her kommer en oversikt over de viktigste punktene:
De fleste velger å bruke en eiendomsmegler til å selge boligen, fremfor å gjøre dette selv. Dette er normalt sett den største kostnaden ved salg av bolig, og faktureres som regel på en av to måter.
Den ene måten å gjøre det på er at eiendomsmegleren tar provisjonsbasert betaling av salgssummen. Den andre måten er timebetaling, og faktureres per arbeidstime megleren bruker på å selge boligen.
Provisjonen ligger som regel et sted mellom 1 og 3 prosent av salgsprisen, og timeprisen ligger vanligvis på rundt 2000 kroner. Vanligvis beregner man rundt 40 arbeidstimer på et salgsoppdrag, og da vil prisen med timebetaling ligge på ca. 80 000 kroner.
Mange meglerfirma bruker også å sette opp en minsteprovisjon for å sikre seg en viss sum hvis boligen blir solgt veldig lavt. Denne ligger som regel på rundt 30 000 kroner, men provisjonen blir naturligvis større jo dyrere bolig du selger.
Alle eiendomsmeglere må i dag gjennomgå en spesialisert utdanning for å kunne få tittelen, dermed er du sikret god kompetanse ved å ansette en megler til å gjøre jobben for deg. I tillegg skaper det større trygghet, både for kjøper og selger, å kunne forholde seg til en objektiv fagperson som et profesjonelt mellomledd i salgsprosessen.
Selger du uten eiendomsmegler derimot, sparer du mye penger på å ansette noen til å gjøre jobben for deg – men du må likevel betale en takstmann for utføre en tilstandsrapport for deg. I tillegg kommer det utgifter for innhenting av nødvendige dokumenter, forsikring,
kjøpekontrakt, oppgjørstjeneste og eventuelle markedsføringsutgifter. Man skal også være klar over at man må skaffe bilder, annonsere på nettsider og markedsføre boligen, håndtere visninger og annen kommunikasjon og forhandlinger i forbindelse med boligsalget, håndtere juridiske og administrative oppgaver som kontraktarbeid og tinglysning av eierskifte etc.
Så selv om det er fullt mulig å selge boligen på egen hånd og spare mye penger på dette, kan det være krevende og komplisert å håndtere alle aspektene rundt et boligsalg selv. Det bør derfor vurderes grundig for og mot, og hva man kommer best ut av.
Denne avgiften tar meglerfirmaene for å starte på jobben, og prisen ligger på rundt 15 000 kroner. Her kan utgifter til prospekt og salgsoppgaver være inkludert i prisen, her bør man ta kontakt med ulike meglerfirma for å få en avklaring på hva som inngår i prisen. Det finnes også noen meglerfirmaer som ikke har denne med i startprisen.
De fleste meglerfirmaene har egne markedsføringspakker, som kan koste mellom 10 000 kroner og 20 000 kroner. Dette inkluderer ofte boligannonser på finn.no og på meglerfirmaets hjemmesider, digitale salgsoppgaver og til salgs-plakater. I tillegg kan du betale ekstra for avisannonser, ekstra synlighet på finn.no eller andre målrettede tjenester i nettaviser eller på sosiale medier.
Fotograf inngår ofte i markedsføringspakken, men ønsker du utvidet fotografering eller 3D tegninger, må du regne med at det koster et sted mellom 2500 og 5000 kroner ekstra.
Å holde visning er en del av det å selge bolig, og megler tar et sted mellom 2500 og 3000 kroner per avholdte visning.
Ved boligsalg er det flere dokumenter og tinglysninger som må hentes inn. Dette medfører noen ekstra kostnader som må betales inn til offentlige instanser, og havner ofte på et sted mellom 3000 og 12 000 kroner, alt ettersom hvilken type bolig du selger.
Når salgssummen skal overføres fra kjøper til selger, tar meglerfirmaet et oppgjørshonorar for håndteringen av oppgjøret og eierskifte. Denne kostnaden ligger ofte på rundt 6-7000 kroner.
Styling av boligen er en ekstra utgift du kan velge å benytte deg av, men er ikke en nødvendig utgift ved slag av bolig. Boligstyling kan benyttes om du har en umøblert bolig og ønsker å skape et mer levende uttrykk for potensielle kjøpere som kommer på visning, eller for å få stylister til å gjøre enkle grep for å presentere boligen din på en mer attraktiv måte.
Prisen på boligstyling avhenger av hvor mye jobb som skal gjøres og om du skal leie inventar for hele salgsperioden. Prisen starter ofte på 3000 kroner og kan gå helt opp mot 40 000 kroner for større prosjekter.
De fleste meglerfirma anbefaler kundene sine å tegne en boligselgerforsikring. Denne skal fungere som en beskyttelse for selger mot eventuelle mangler eller erstatningskrav fra kjøper i ettertid av salget. Dermed sikrer du at kjøperen får utbetalt kravene fra forsikringen i stedet for å måtte betale for dette selv.
Prisen på forsikringen varierer utfra hvor stor salgssummen er, men for eneboliger ligger minsteprisen på rundt 10 000 kroner og maksimumsprisen på rundt 50 000 kroner.
En verdivurdering er ofte en del av meglerpakken, og mange gjør det også gratis for å komme i kontakt med eventuelle boligselgere. Denne vurderingen setter grunnlaget for hvor mye boligen er verdt, og dermed en prisantydning. Hvis dette kommer utenom ligger som regel prisen på rundt 2-3000 kroner.
En tilstandsrapport er en rapport som skal gi en grundig oversikt over den tekniske tilstanden til boligen og dokumentere eventuelle feil, mangler eller vedlikeholdsbehov. Denne rapporten koster rundt 8000 kroner for mindre leiligheter, og opp mot 25 000 kroner for større eneboliger.
Vanligvis må man regne med omtrent 100 000 kroner for å selge en bolig. Prisen kan variere noe utfra hvor stor boligen er, og til hvilken pris den selges for. Ofte setter meglerfirmaene opp et tilbud hvor de har tatt alle de ulike kostnadene med i prisen, men det kan være lurt å sjekke hvilke tjenester som er inkludert og hvilke man må betale ekstra for. I tillegg kan det være forskjell fra meglerfirma til meglerfirma, og det er derfor smart å innhente tilbud fra flere aktører for å få det beste tilbudet.
Marthe er eiendomseksperten hos Fornye.no. Med sin brede erfaring i bransjen gir hun leserne verdifullt og relevant innhold om boligkjøp og -salg.
Innholdsfortegnelse