Det å leie ut bolig kan være en god investering, men det kan også kreve mye tid og ressurser. Derfor velger noen å benytte seg av en utleiemegler for å ta seg av det praktiske rundt utleieforholdet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva en utleiemegler kan brukes til, og hva du må betale for de ulike tjenestene de tilbyr.
Les mer
8 MIN LESETID
Oppdatert:
30/10/2024
En utleiemegler er en person eller et firma som bistår med alt det praktiske og juridiske i forbindelse med utleie av bolig. De kan hjelpe deg med å finne en god og pålitelig leietaker, holde visninger, sjekke kreditt og referanser, håndtere leiekontrakter, depositum og innbetaling, og de tar seg av all kontakt og forespørsler underveis i leieforholdet. De hjelper deg også med utkastelse ved behov, eller med eventuelle andre problemer som kan oppstå. I gjengjeld tar utleiemegleren betalt for jobben, ofte i form av en prosentsum av leieinntektene.
Prisen på en utleiemegler varierer utfra hvilket utleiefirma det er snakk om, og kan variere med opptil 5000 kroner i året, det vil derfor lønne seg å sjekke ut flere firmaer før man bestemmer seg.
En standard markedspakke dekker ofte annonser på nett, fotografering og prospekt og koster mellom 2000 kroner og 6000 kroner – avhengig av hvor mye du ønsker å legge i markedsføringen.
Etablering av leieforholdet, som ofte inkluderer innflytting, referansesjekk, kredittsjekk, depositum og sjekk av bolig, ligger ofte på et sted mellom 50 og 70 prosent av leien.
Visninger kan noen ganger være inkludert i etableringsutgiftene, men kommer de utenom ligger de som regel på rundt 1000 kroner per visning.
Ønsker du at utleiermegleren skal håndtere kontakten med leietaker og eventuelle henvendelser gjennom leieforholdet, tar de som regel en prosent av leieinntektene for dette. Prosentandelen ligger som regel på et sted mellom 10 og 20 %. Noen tar også en fast sum i måneden for forvaltning av leieforholdet.
Dette er et priseksempel på hva en utleiemegler kan koste, og er hentet fra Utleiemegleren.
Utleie og forvaltning av leieforholdet:
Etablering av leieforholdet: 62,5 % av en månedsleie
Visning: 1000,- kroner per visning
Markedspakke: 2900,- kroner
Forvaltning av løpende leieforhold: 10% av månedlig husleie.
Utleie og forvaltning av leieforholdet (12 – 36 måneder):
Produkt ved inngåelse av leiekontrakt med varighet i 12-18 måneder eller 19-36 måneder, etablering inkludert i prisen.
Etablering av leieforholdet: 0,- kroner
Visning: 1000,- kroner per visning
Markedspakke: 2900,- kroner
Forvaltning av løpende leieforhold 12 – 18 måneder: 16,3 % av månedlig husleie
Forvaltning av løpende leieforhold 19 – 36 måneder: 13,1 % av månedlig husleie
Utleie av bolig uten forvaltning av leieforhold:
Etablering av leieforhold: 125 % av en månedsleie
Visning: 1000,- kroner per visning
Markedspakke: 2900,- kroner
Dette er kun et priseksempel, og prisene kan variere mellom ulike selskap. Det er derfor lurt å ta kontakt med ulike utleiemeglere i ditt område, for å få et nøyaktig prisestimat.
Når du bruker en utleiemegler til å håndtere utleieforholdet ditt, får du utleieforsikring inkludert i prisen. Denne får du gjennom et forsikringsselskap og fungerer som en trygghet om noe skulle gå galt. Mange kan oppleve at utleiere ikke tar vare på boligen, eller har utleiere som ikke betaler leien til avtalt tid. Da vil en utleieforsikring dekke både deg og boligen, og du får erstatning for eventuelle skader og uteblitt leieinntekt. Du kan også få hjelp til utkastelse om leietakeren nekter å flytte ut. Utleieforsikring kan du skaffe deg uavhengig av om du bruker utleiemegler eller håndterer alt selv.
En utleiemegler hjelper deg også med å finne en leietaker raskt, ordner med bilder og annonser, holder visninger og sørger for at du får pengene dine til avtalt tid. De følger også opp eventuelle forespørsel eller problemer som skulle oppstå underveis.
Utleiemegleren tar seg også av referanse- og kredittsjekk ved potensielle leietakere og sørger for å finne en god og økonomisk pålitelig leietaker til boligen din. Videre ordner de med leiekontrakt, depositum og eventuelle andre administrerende oppgaver.
I utgangspunktet sier hovedregelen at inntekter knyttet til utleie av bolig i Norge skattepliktige. Overskuddet, altså inntekter minus utgifter knyttet til utleieinntekten, skattlegges som kapitalinntekt med 22 prosent. Dette innebærer at du også kan kreve fradrag for utgifter knyttet til boligen du leier ut, som blant annet utgifter til vedlikehold, felleskostnader, strøm, kommunale avgifter, møbelslitasje, eiendomsskatt og meglerutgifter.
Men det finnes unntak og forskjeller, utfra om du har langtidsutleie eller korttidsutleie, og om du bor i deler av boligen selv.
Det kan i mange tilfeller lønne seg å bruke en utleiemegler til å håndtere det praktiske rundt utleieforholdet. Det viktigste er uansett å vurdere din egen tid og ressursbruk opp mot prisen du betaler for å få en utleiemegler til å gjøre all jobben for deg.
Du kan regne med å betale rundt 10 prosent av månedsleien for en utleiemegler, men til gjengjeld slipper du å tenke på å følge opp utleieforhold og eventuelle utfordringer som skulle oppstå. Det er likevel fullt mulig å gjøre jobbe selv også, så det kommer egentlig an på hvor mye tid du har til å håndtere utleieforholdet selv.
Ønsker du å få hjelp, men likevel kunne tenkt deg å spare noen kroner, kan du velge å gjøre noe av jobben selv – som å holde visninger eller markedsføre boligen – og heller la utleiemegler gjøre andre deler av jobben.
Marthe er eiendomseksperten hos Fornye.no. Med sin brede erfaring i bransjen gir hun leserne verdifullt og relevant innhold om boligkjøp og -salg.
Innholdsfortegnelse