Hva koster en boligkjøperforsikring?

Hva koster en boligkjøperforsikring? Pris i 2024

Det å kjøpe bolig er for mange en stor investering, om man ønsker at alt skal være slik som forventet når man overtar boligen. Men noen ganger kan det oppstå uventede hendelser som skaper frustrasjon og skuffelse, og man ønsker forståelig nok å beskytte seg mot en slik risiko. Derfor vurderer stadig flere boligkjøpere å skaffe seg boligkjøperforsikring. I denne artikkelen skal vi gi deg en oversikt over kostnadene ved boligkjøperforsikring og hva den dekker.

boligkjøperforsikring
Marthe Frigaard
Publisert september 1, 2023

Skrevet av Marthe Frigaard

Del på:

Hva er boligkjøperforsikring?

Når man tar over en bolig man nettopp har kjøpt, kan det dukke opp uforutsette hendelser eller feil og mangler man ikke var kjent med på forhånd. Da vil en boligkjøperforsikring fungere som en trygghet for deg som kjøper, dersom det skulle oppstå problemer i etterkant av boligkjøpet.

En boligkjøperforsikring skal dekke saksomkostninger dersom det blir behov for å gå til retten mot selger eller selgers forsikringsselskap, og det skal gi deg juridisk bistand gjennom hele prosessen.

Den vil også dekke innhenting av nødvendig dokumentasjon rundt skader og utgifter. Det kan derimot ikke garantere deg å få erstatning for eventuelle feil eller mangler.

Få gratis tilbud fra megler med en klar plan

La Fornye.no hjelpe deg med å innhente tilbud fra eiendomsmeglere i ditt nærområdet som håndterer hele prosessen. Du får kun tilbud fra velkjente og seriøse meglere.

DNB Eiendom
Notar
Aktiv Eiendom
Krogsveen
Eiendomsmegler1 (Av Sparebanken Sør)

Lovendringer i 2022

I januar 2022 kom det viktige endringer i avhendingsloven, som resulterte i at man ikke lenger kan selge en bolig «som den er».

Dette vil si at man som selger kan bli erstatningspliktig for eventuelle feil og mangler over 10 000 kroner, dersom det ikke er dokumentert og gjort rede for på forhånd. Noe som gjør at selgeren får større ansvar enn før, og at alle feil og mangler skal være godt dokumentert og gjort rede for på forhånd.

Dette bidrar til en større trygghetsfølelse hos kjøper, og det er større sannsynlighet for å slippe uheldige overraskelser i ettertid.

Pris på boligkjøperforsikring

Prisen på boligkjøperforsikring kommer an på hvilken type bolig du kjøper, og betales som regel som en engangssum.

  • For bolig i borettslag vil prisen ligger på 4000 – 4500,- kroner. 
  • For selveierleilighet eller aksjeleilighet ligger prisen på 7000-7500,- kroner. 
  • For enebolig, tomannsbolig, rekkehus eller hytte, ligger prisen på 11 000- 11 500,- kroner.

Du kan senest ordne deg boligkjøperforsikring på tidspunktet du skriver under på kjøpskontrakten. Det vil derfor være lurt å sette seg inn i hva du har av forsikringer fra før, hvilke vilkår som gjelder og om du mister retten til å benytte deg av annen boligforsikring ved anskaffelse av boligkjøperforsikring.

Hva dekkes av boligkjøperforsikringen?

Boligkjøperforsikringen varer i fem år fra overtakelsestidspunktet, og kan noen ganger bli fornyet hvert år. Dette dekker forsikringen:

  • Teknisk bistand: hvis du blir nødt til å dokumentere skader eller feil til kravet om erstatning, eller trenger en ny takstvurdering, kan du få dekt opp til 40 000,- kroner (avhengig av forsikringsselskap).

  • Juridisk bistand: gjennom forsikring får du dekt og tildelt advokathjelp gjennom hele prosessen. Du får hjelp til å vurdere om saken skal tas videre, bistand gjennom hele rettssaken, og hjelpen du får har som regel ingen timesbegrensninger.  

  • Saksomkostninger: dersom du velger å gå til sak sammen med advokaten, er det ingen utgifter å betale for deg personlig. Det vil si at du taper ingenting med å gå til sak, hvis du blir anbefalt dette av advokaten.

Hva som dekkes av forsikringen, og hvilke vilkår som gjelder, kan variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap. Det er derfor lurt å sette seg nøye inn i hva de ulike selskapene tilbyr, slik at du er sikker på hva du får.

Fordeler og ulemper med boligkjøperforsikring

Fordelen med å ha boligkjøperforsikring er at du stiller sterkere i møte med selgers forsikringsselskap dersom det skulle oppstå uenigheter.

I dag har de fleste som selger bolig en god forsikringsordning og bistand ved eventuelle problemer, og da vil man som kjøper være mindre rustet for å håndtere saken alene. Det er ingen tvil om at det er gunstig å ha forsikringsselskap og advokatbistand i ryggen, samt å få dekt alle saksomkostninger, dersom man havner i en slik situasjon.

Men det er også et fåtall av boligkjøpere som har behov for å benytte seg av denne forsikringen. Som boligkjøper er du også beskyttet av avhendingsloven. I tillegg har du ingen garanti for at du får erstatning for det du går til sak for, og det er i utgangspunktet kun juridisk hjelp og kostnader til saksprosessen du vil få dekt gjennom denne forsikringen.

Mange ser på boligkjøperforsikring som et godt alternativ til selgerens eierskifteforsikring, men den gir derimot ikke like stor sikkerhet, og mange er derfor usikre på om det er nødvendig å ha denne typen forsikring. Ekspertene er uenig i hvorvidt det er nødvendig å skaffe seg en boligkjøperforsikring, og det er ikke noe de i utgangspunktet oppfordrer til. Det er kun en trygghet, først og fremst juridisk, dersom noe skulle oppstå. Det vil derfor være opp til hver enkelt å vurdere om man ønsker en ekstra sikkerhet eller ikke.

Kort oppsummert

Kostnadene for boligkjøperforsikring varierer ettersom hvilken type bolig du har. Prisen betales som en engangssum, og ligger på rundt 4000,- kroner for en leilighet i borettslag, og rundt 11 000,- kroner for eneboliger.

Før du bestemmer deg for å skaffe en boligkjøperforsikring, bør du vurdere hvilke andre forsikringer du har, risiko for problemer knyttet til boligtypen du vurderer å kjøpe, hvilke vilkår som inngår i avtalen og om du ønsker en ekstra juridisk sikkerhet i kjøpsprosessen.

Marthe Frigaard

Marthe Frigaard er dyktig innholdsforfatter med et godt fotfeste innenfor tema hjem og bolig. 

Les alle våre guider innen eiendomsmegling

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern