Hva koster en tilstandsrapport?

Hva koster en tilstandsrapport? Pris i 2024

En tilstandsrapport er et viktig verktøy i salgsprosessen ved kjøp og salg av bolig, og sikrer en ærlig og rettferdig handel for begge parter. Prisen for en tilstandsrapport kan variere utfra ulike faktorer som for eksempel størrelsen på boligen og hvor mye som skal vurderes. En standard tilstandsrapport kan ligge på alt mellom 8000 kroner og opp mot 30 000 kroner.

Tilstandsrapport pris
Marthe Frigaard
Publisert august 22, 2023

Skrevet av Marthe Frigaard

Del på:

Denne prisen varierer utfra størrelse og omfang, og fra selskap til selskap – så her kan det være en fordel å innhente flere tilbud fra forskjellige takstselskap. Man må også være klar over at tilleggstjenester koster ekstra, og kan øke den totale kostanden for tilstandsrapporten.

Hva kan påvirke prisen på en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport utarbeides ofte av en takstmann eller annen fagperson med kompetanse på området. Prisen for å få en tilstandsanalyse på din bolig kan variere utfra ulike faktorer. Nedenfor finner du en liste over faktorer som kan ha betydning for kostnaden.

 • Størrelsen på eiendommen har betydning for hvor lang tid takstmannen bruker på gjennomgangen og dermed hvor mye arbeid man må betale for. 

 • Omfang og kompleksitet – prisen kan variere utfra hvor mye teknisk anlegg som skal undersøkes og om det er spesielle elementer som krever grundigere analyse. I tillegg kan type eiendom og bolig ha noe å si for hvor detaljert man er nødt til å gå til verks, og om det finnes andre boenheter eller bygninger i tilknytting til eiendommen. 

 • Valg av takstselskap og fagperson – det kan være forskjell i pris på ulike selskap, og det kan derfor være lurt å innhente pristilbud fra flere aktører før du bestemmer deg. 

 • Hvilke tjenester som inkluderes i rapporten og hva som regnes som tilleggstjenester, har betydning for den totale kostnaden.

Hva koster en tilstandsrapport og hva er inkludert i prisen?

Vanligvis er selve tilstandsrapporten, en verditakst og en lånetakst inkludert i grunnprisen når du betaler for en tilstandsrapport. Det kan derimot ofte komme tillegg i prisen hvis du har ekstra boenheter og flere arealområder som takstmannen må vurdere. Herunder kommer for eksempel hybel, utleiedel, krypkjeller, uthus og garasje.

Her er et priseksempel på hva det kan koste for en tilstandsrapport i 2023:

Pris for leiligheter: 

 • Fra 0 – 99 kvadratmeter: 8500 kroner
 • Fra 100 – 149 kvadratmeter: 11 000 kroner
 • Over 150 kvadratmeter: prises etter avtale

Pris for større boliger som enebolig, tomannsbolig, rekkehus og fritidsbolig:

 • 0- 149 kvadratmeter: 13 000 kroner
 • 150 – 199 kvadratmeter: 15 000 kroner
 • 200 – 249 kvadratmeter: 17 000 kroner
 • 250 – 299 kvadratmeter: 19 000 kroner
 • Over 300 kvadratmeter: prises etter avtale

I tillegg til disse prisene kommer det ekstra kostander på ulike tilleggstjenester. Her er noen eksempler: 

 • Rom under terreng ved større boliger (krypkjeller, underetasje): 2000 kroner
 • Ekstra kjøkken: 1000 kroner
 • Ekstra våtrom som bad, vaskerom eller dusjrom: 1500 kroner
 • Ekstra boenhet (hybel, utleiedel): 3000 kroner

Få gratis tilbud fra megler med en klar plan

La Fornye.no hjelpe deg med å innhente tilbud fra eiendomsmeglere i ditt nærområdet som håndterer hele prosessen. Du får kun tilbud fra velkjente og seriøse meglere.

DNB Eiendom
Notar
Aktiv Eiendom
Krogsveen
Eiendomsmegler1 (Av Sparebanken Sør)

I tillegg til dette kan man forvente ekstra utgifter for kjøring og bompenger for takstmannen, utarbeiding av planskisser, alternative planløsninger for ekstra soverom og gjennomgang av bygningsdeler som er tilknyttet leiligheter.

Priseksempelet er hentet fra Certus Takst og er inkludert merverdiavgift. Du kan lese mer om prislisten og ulike tilleggstjenester på ctas.no.

Det er viktig å merke seg at dette kun er et pris eksempel på hva man kan forvente av utgifter ved en tilstandsrapport, og at det finnes flere tilleggstjenester man må ta høyde for. For å få et nøyaktig prisestimat på din bolig, bør du ta kontakt med ulike aktører for et pristilbud.

Andre utgifter

I tillegg til selve tilstandsrapporten, må du også kunne regne med å måtte betale for eventuelle ekstra kostnader for uthenting av dokumenter, tegninger, årsberetning fra borettslag eller andre opplysninger takstmannen trenger i vurderingen av boligen. Her kan du spare en del penger ved å uthente denne dokumentasjonen selv, og ha den klart til takstmannen kommer eller eventuelt sende det inn på forhånd.

Den standardiserte tilstandsrapporten er ment for å gi en grundig vurdering av boligens tilstand, men det finnes likevel enkelte områder takstmannen ikke har tilstrekkelig med kompetanse til å kunne vurdere grundig nok. Dette kan for eksempel dreie seg om forhold som energiforbruk, støy, inneklima osv.

Ønsker du å sjekke det elektriske anlegget mer grundig, bør du vurdere å få en elektriker til å sjekke dette. Med tanke på de nye lovendringene som kom i januar 2022
, som stiller strengere krav til riktig og grundig dokumentasjon av tilstanden ved boligsalg, bør man være sikker på at alle punkter blir sjekket grundig nok av personer med god kompetanse på området.

Kort oppsummert:

Prisen for en tilstandsrapport kan variere utfra størrelsen på boligen, omfanget og kompleksiteten på eiendommen. Som regel må du forvente å betale rundt 8000 kroner for en mindre leilighet, og rundt 20 000 kroner for en enebolig. I tillegg må man forvente en del ekstra kostnader om man har flere hus på tomten, utleiedel, garasje, krypkjeller eller andre spesielle tekniske anlegg som må sjekkes. Det kan uansett være lurt å innhente opplysninger og tilbud fra flere takstselskap før du bestemmer deg, da prisen og hva som er inkludert i grunnprisen kan variere fra selskap til selskap.

Marthe Frigaard

Marthe Frigaard er dyktig innholdsforfatter med et godt fotfeste innenfor tema hjem og bolig. 

Les alle våre guider innen eiendomsmegling

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern